Somalië

Een schoolklas in het zuiden van Somalie
© Shutterstock

Somalië ligt in Oost-Afrika. Dat gebied wordt ook wel de Hoorn van Afrika genoemd. Buurlanden zijn Ethiopië, Djibouti en Kenia. Somalië heeft met 3025 km de langste kustlijn van het Afrikaanse continent. In het noorden is de Golf van Aden, in het oosten de Indische Oceaan.

Informatie

Hoofdstad: Mogadishu
Inwoners: ongeveer 12 miljoen
Taal: Somalisch en Arabisch
Munteenheid: Somalische shilling
Religie: islam

Burgeroorlog

Als Somalië in het nieuws komt, gaat het vaak over oorlog, vluchtelingen of honger. In het land heerst al meer dan 30 jaar een burgeroorlog. In een deel van het land heeft een gewelddadige organisatie het voor het zeggen: Al Shabaab. Zij willen een eigen land stichten. Buurland Kenia helpt Somalië tegen de terroristen te vechten. Maar uit wraak pleegt Al Shabaab ook aanslagen in Kenia. Voor het laatst nog in januari 2022.

Vluchtelingen

Voor het geweld in eigen land zijn volgens Stichting Vluchteling al bijna 1 miljoen Somalische vluchtelingen naar buurlanden Kenia, Ethiopië en Jemen gevlucht. Maar ook binnen de eigen landsgrenzen zijn bijna 3 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Niet alleen voor het geweld, maar ook om aan de droogte en honger te ontsnappen. Extreme droogtes en overstromingen zorgen voor grote problemen in het land. Dit heeft extra grote gevolgen voor de bevolking omdat ongeveer 70% van de landbouw leeft of afhankelijk is van vee. Als er ook niets meer te grazen is en het vee sterft, lijdt de bevolking honger. Daarom vluchten veel mensen naar kampen waar tenten van takken, zeil en doek staan.

Voedselhulp

Internationale hulporganisaties zorgen in deze vluchtelingenkampen voor voedsel en onderwijs. Maar door de oorlog in Oekraïne, waar veel van het geïmporteerde voedsel vandaan komt, dreigen er tekorten en de prijs voor graan is al verdubbeld.