Pasen
20 & 21 april 2025

Christenen vieren Jezus' opstanding uit de dood

Pasen is een belangrijke feestdag waarop christenen vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood. Ook is dit het feest van de lente en nieuw leven.

Pasen.jpg
Op dit schilderij staat Jezus op uit zijn graf. Links is een Romeinse bewaker in slaap gevallen. Alleen de engel rechts ziet het gebeuren.

Leeg graf

Drie dagen na de begrafenis van Jezus gaan een paar vrouwen naar zijn graf. Tot hun grote verbazing is het geopend en leeg. Een engel vertelt hen dat Jezus is opgestaan. Doodgaan is voortaan niet meer het einde van het leven. Christenen geloven in een eeuwig, gelukkig bestaan na de dood. Er is dan geen pijn of verdriet meer.

Een nieuw begin

Pasen is ook het feest van een nieuw begin. Het is geen toeval dat het in de lente wordt gevierd. In de lente komt de natuur weer tot leven. En het is ook de tijd van Pesach, het joodse feest om de vlucht van het joodse volk uit Egypte te vieren. Het hele verhaal rond de dood van Jezus speelde in deze tijd.

Het hele verhaal rond de dood van Jezus speelde in de joodse paastijd, Pesach.

Twee dagen vrij

De datum van Pasen wordt op een aparte manier berekend. Die berekening hebben de christenen overgenomen van de joodse kalender. Pasen begint op de eerste zondag ná de eerste volle maan van de lente. Op z’n vroegst is dat 22 maart en op z’n laatst 25 april. Het is dus ieder jaar op een andere datum.

Pasen duurt twee dagen. Vandaag de dag betekent Tweede Paasdag vooral: lekker lang weekend! Wat doe jij op deze vrije maandag? Lekker luieren? Een leuk uitstapje maken? Winkelen met je ouders? Tegenwoordig is ook in de kerk geen speciale viering meer met Tweede Paasdag. Er is alleen nog de traditie over dat de belangrijkste christelijke feesten meerdere dagen duren. Want je hebt ook nog Tweede Kerstdag en Tweede Pinksterdag.

Een avond eerder

Gek genoeg is juist vaak de avond vóór een feestdag veel belangrijker geworden. Bij Pasen is dat de wake op Paaszaterdag. Het kerkelijke hoogtepunt van Kerstmis is de nachtmis of nachtdienst op kerstavond. Koninginnenacht is al bijna net zo’n groot feest als Koninginnedag. En sinterklaascadeautjes krijg je ’s avonds op 5 december, terwijl de feestdag van Sint Nicolaas eigenlijk 6 december is.

Palmpasentak
Gekleurde paaseieren

Paaseieren

Sommige dingen van Pasen lijken op Kerstmis. Mensen stuurden elkaar vroeger paaskaarten. In de huiskamer kan een paasboom staan. En je eet extra luxe en lekker: met het paasontbijt. Versierde eieren horen wèl speciaal bij Pasen, hardgekookt of van chocola. Ze staan voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Soms zijn ze verstopt en soms brengt de paashaas ze langs. Want die kan na de koude winter weer lekker rondrennen.

School TV

Filmpje

Kijk mee!

Bekijk schoolTV

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!