Documentatiecentrum

Carnaval

Drie dagen per jaar staat alles in het zuiden van Nederland op z'n kop. Dan is het carnaval. Prins Carnaval krijgt dan van de burgemeester de sleutels van de stad. De prins is tijdens het carnaval de baas. De Raad van Elf helpt hem daarbij door het carnaval te organiseren. Zij zorgen ervoor dat het een vrolijk feest wordt. Er is ook een Jeugdraad van Elf. Die bestaat uit kinderen. De baas van de Jeugdraad van Elf heet geen Prins Carnaval, maar een Adjudant. De Adjudant stelt een proclamatie op. Dat is een lijst met regels waar iedereen zich tijdens het carnaval aan moet houden. Er staan alleen maar leuke dingen op. Tijdens het carnaval is iedereen verkleed. Dat hoort erbij. Je gaat vanzelf een rol spelen met andere kleren aan. Je kunt ook nog een masker opzetten. Dan herkent niemand je. Zeker niet als je ook nog raar gaat praten!

Alles mag en alles kan tijdens carnaval. Je kunt zelf bedenken hoe gek of grappig je eruit wilt zien.

De optocht

Een belangrijk onderdeel van carnaval is de optocht. Hoe klein het dorp ook is, er is altijd een optocht. Voorop loopt een muziekgroep. Daarna komen de mooi versierde wagens en nog meer muziekgroepen. Soms zijn dat dweil-orkesten. Dat zijn orkesten met blaas-instrumenten en slag-instrumenten. Aan het einde van de stoet rijdt de prinsen-wagen. Hierop staat de Prins met de Raad van Elf. In de optocht zijn grote en kleine wagens. Soms zitten er hele gekke voertuigen bij. De wagens beelden allemaal iets uit. Het kost tijd om een mooie wagen te maken. De bouwers zijn er soms maanden mee bezig. Ze bedenken eerst wat ze willen maken. Daarna maken ze een ontwerp. Dat is een tekening van hoe het gaat worden. De mensen uit het dorp zitten elke avond in de schuur, tot de wagen af is.

Als de wagen af is, is het tijd voor de optocht!

Carnaval is niet typisch Nederlands. Het wordt ook in andere landen gevierd. In Duitsland bijvoorbeeld. Maar helemaal een groot feest is het in Brazilië. Er zijn veel versierde wagens, swingende muziek en mooi aangeklede mensen. Leerlingen van dansscholen trekken in parades door de stad. Tijdens deze optochten dansen zij dan de samba. Dat is een vrolijke Zuid-Amerikaanse dans. De optocht van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro is wereldberoemd. Rotterdam heeft sinds 1984 een zomer-carnaval. De eerste parade werd georganiseerd door Antillianen. Zij vierden het feest op de Antillen, hun geboorteland. Het is daar altijd warm. Daarom vieren ze het hier in de zomer.

Carnaval is een heel oud feest. Waar de naam carnaval vandaan komt, is niet bekend. Het werd vroeger gevierd om de boze geesten weg te jagen. Tot ver in de middeleeuwen waren de winters koud, donker en lang. Lampen waren er nog niet. En ook geen centrale verwarming. Veel mensen waren tijdens zo'n periode bang dat het licht en de warmte niet meer terug zouden komen. En dat de aarde niet meer vruchtbaar zou worden. Dan zou er dus niets meer groeien. Ze dachten dat boze geesten daar de schuld van waren. Met muziek en rare pakken wilden ze die geesten wegjagen.

Details en informatie

  • Titel: Carnaval
  • Auteur(s): G. v. Haaster/L. v. Horen
  • Nummer: JC234
  • Niveau: 1
  • Siso: J 908.3
123movies