Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Vallen zwaardere dingen altijd sneller naar beneden?

kies zelf een vraag

Vallen zwaardere dingen altijd sneller naar beneden?

Dit heb je nodig

  • een hamer
  • een veer
  • twee vellen papier
1

Hoe zoek je dit uit

  • Kies een veilige plaats, bijvoorbeeld ergens waar de bodem bestaat uit gras of zand.
  • Iemand uit de groep houdt een hamer en een veer op dezelfde hoogte boven de grond en laat ze allebei los.
  • Daarna doet iemand hetzelfde met twee vellen papier. Maar: hij of zij maakt eerst een prop van één van de vellen.
2

Bespreek met elkaar

  • Wat gebeurt er?
  • Hoe denk je dat dit komt?

Aha! Zo zit dat dus...

De hamer viel sneller dan de veer. Dat had je vast wel verwacht, want de hamer is veel zwaarder. Maar het vel waarvan een prop was gemaakt viel óok sneller dan het andere. Terwijl die twee toch echt even zwaar zijn. Hoe kan dat?

Hoe snel iets valt, heeft hier op aarde niet alleen maar te maken met gewicht, maar ook met luchtweerstand. Als iets naar beneden valt door de lucht, drukt die lucht er vanonder tegenaan. Is iets groter, dan drukt de lucht harder en wordt het voorwerp dus meer afgeremd. Daarom valt het uitgevouwen velletje papier langzamer.

O ja, degene die de hamer en de veer liet vallen, heeft net een heel bekende proef nagedaan! In 1971 deed astronaut Dave Scott dit namelijk ook, maar dan op de maan. En omdat daar geen luchtweerstand is, vielen de hamer en de veer dus precies tegelijk op de grond.