Terug Terug naar overzicht

Hoe werkt een batterij?

Welcomme Collection/ Science Museum, London

Alessandro Volta was een Italiaanse natuurkundige. Als scholier wilde hij al alles over elektriciteit weten. Hij deed proefjes, schreef brieven naar wetenschappers en las elk boek over elektriciteit dat hij te pakken kon krijgen. Later raakte hij steeds meer geïnteresseerd in de eigenschappen van materialen en leerde hij ook veel over scheikunde.

Belangrijke uitvinding
De combinatie van die twee interesses zorgde ervoor dat Alessandro Volta een belangrijke uitvinding deed: de batterij. Alessandro ontdekte dat hij, door staafjes zink en staafjes koper in een zoutoplossing te plaatsen, een elektrische stroom kon laten lopen. Daarmee had hij de eerste voorloper van de batterij, zoals wij die nu kennen, uitgevonden.

Batterijen werken nog steeds op dezelfde manier, al gebruiken we nu andere metalen dan zink en koper en zit er een vervanger voor de oorspronkelijke zoutoplossing in. Maar de basis is gelijk gebleven. Alessandro’s uitvinding heeft grote invloed gehad. Denk maar eens aan alle apparaten waarvoor je ooit een batterij hebt gebruikt. De uitvinding van de batterij werd zelfs zo belangrijk gevonden dat we nog steeds de sterkte van een batterij uitdrukken in de eenheid Volt, vernoemd naar Alessandro Volta.