Wat kun je doen tegen cyberpesten?

De maatschappij
Willem Wever

Cyberpesten is online pesten. Hierbij moet je denken aan haatreacties op Instagram of gemene opmerkingen via WhatsApp. Tegenwoordig hebben veel kinderen hier last van, omdat sociale media en het internet een onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven.

Waarom cyberpesten mensen?
Mensen kunnen makkelijker cyberpesten, omdat je vaak zelf niet weet wie deze persoon is. Het wordt vooral anoniem gedaan, waardoor de pester sneller een reactie kan plaatsen die mensen pijn kan doen. Soms is het zo dat de cyberpester het niet eens door heeft, omdat hij of zij de opmerking als een grapje bedoelt. Maar dat weet degene die het leest niet en kan het verkeerd opvatten.

De gevolgen van haatreacties
Uit een onderzoek van De Kindertelefoon is gebleken dat 59% van kinderen die digitaal worden gepest te maken krijgen met haatreacties. Voorbeelden van haatreacties zijn: ‘Je bent echt vet lelijk’, ‘Wat een loser, waarom zou je dit kijken’, ‘Ben je een olifant ofzo, dikzak!’ Zulke haatreacties zijn moeilijk te stoppen. Volgens onderzoek van De Kindertelefoon krijgt 18% van de kinderen hier angstige of onveilige gevoelens van. Daarbij voelen de kinderen die ook nog eens buitengesloten worden nog eenzamer.

28% van kinderen die digitaal worden gepest durft, wil of kan hun eigen verhaal niet delen binnen hun eigen sociale omgeving. Meestal zijn ze bang dat het pesten erger wordt en ze niet weten waar ze terecht kunnen. Daarbij schamen ze zich en vinden ze het moeilijk om over gevoelens te praten.

Wat kun je doen?
Een goede manier om met cyberpesten om te gaan is erover praten met iemand. Dit kan bij je ouders, je beste vriendin of bij een juf/meester. Maar wil je liever anoniem met iemand hier over praten, dan is De Kindertelefoon een goede oplossing. De Kindertelefoon is een telefoonlijn die speciaal voor kinderen is bedoeld om hun verhaal kwijt te kunnen. Je kan via 0800-0432 met een van de medewerkers bellen of via de website chatten en alles delen. Het gesprek blijft anoniem en je krijgt een luisterend oor aan de andere kant.

In de video vertellen kinderen en Nikkie de Jager (ook bekend als NikkieTutorials) over cyberpesten en hoe je ermee om kan gaan.

Bron: De Kindertelefoon, onderzoek publicatie: 23-09-2021