Hierom vliegen er nu superveel lieveheersbeestjes rond

Zoem zoem zoem. Zit jouw huis ook onder de lieveheersbeestjes die op de vensterbanken, gordijnen en ramen zitten? Deze herfst vliegen er grote hoeveelheden van deze insecten rond. Maar waarom?  

Door Redactie
Hierom vliegen er nu superveel lieveheersbeestjes rond

In Nederland leven veel verschillende soorten lieveheersbeestjes. Wel meer dan 60! Je hebt bijvoorbeeld het zevenstippelige lieveheersbeestje. Deze is rood en zoals de naam al zegt, heeft-ie zeven zwarte stippen. Maar je hebt ook het Aziatische lieveheerstbeestje. Deze komt het meeste voor in Nederland en is veel groter dan andere soorten. Ook komt-ie in allerlei verschillende kleuren voor: rood, geel, oranje en noem maar op.

Grote hoeveelheden

Het Aziatische lieveheersbeestje is de enige soort die zich meerdere keren per jaar kan voortplanten. Het insect doet dat vooral als het lekker warm is. Daar is die namelijk dol op. Dit jaar is het heel warm geweest in Nederland. En dat is nu goed te zien. De Aziatische lieveheersbeestjes vliegen in grote hoeveelheden rond! 

Knusse warme plekjes

Maar de Aziatische soort is geen fan van de kou. Waar andere soorten lieveheersbeestjes buiten overwinteren, zoeken de Aziatische lieveheersbeestjes het liever warmer op. Ze vliegen naar warme huizen en flats om daar heerlijk de winter door te komen. Voor ze rusten in de winter, zijn ze nog actief. Daarom vliegen er nu zoveel rond in verschillende huizen. 

Na de winter 

Gelukkig houden de Aziatische soorten zich in de winter een beetje koest. Ze eten in dit seizoen niet, dus ze knabbelen ook niks kapot in jouw huis. En na de winter vliegen ze gewoon weer naar buiten! Ze doen dus bijna geen vlieg kwaad.