Sommige Oekraïners gaan naar huis, andere moeten nog schuilen

Sommige Oekraïners gaan naar huis, andere moeten nog schuilen

In een deel van Oekraïne is het nu weer rustiger geworden. Er vallen nog wel soms raketten van het Russische leger. Maar er wordt in delen van Oekraïne niet meer gevochten. Daarom gaan sommige mensen ook weer terug naar hun huis. Twee Oekraïense jongens en hun moeder zijn een maand geleden naar een ander land gevlucht. En nu gaan ze weer terug.

Kapot

Zoals veel huizen in hun dorp is het huis van de twee broers en hun moeder flink beschadigd.

Er zit een gat in het dak door stukken van een raket.
Oekraïense vluchteling

In andere delen van Oekraïne, vooral in het oosten, wordt wél hard gevochten. Rusland heeft gezegd dat het het gebied de Donbas wil veroveren op Oekraïne. Dus daar zijn de meeste Russische militairen naartoe. Het Oekraïense leger doet er tegelijk alles aan om te voorkomen dat ze daar grondgebied kwijtraken. De gevechten worden er steeds heftiger.

JJ - Oekraïne online

Vooral de zuidelijke stad Marioepol ligt zwaar onder vuur. Daar staat een staalfabriek met daarin de laatste Oekraïense soldaten die de stad verdedigen. Ook zo'n duizend burgers houden zich daar schuil, zegt Oekraïne. Volgens de Oekraïense militairen in de fabriek zijn ze helemaal omsingeld. Er zijn veel meer Russische militairen dan Oekraïense.

Dit kan ons laatste bericht zijn. We hebben misschien maar een paar dagen of zelfs uren te gaan. Tegenover elke Oekraïense strijder staan op dit moment tien Russen.
Oekraïense militair

De Oekraïners hopen naar een veiligere plek te kunnen via een corridor. Dat is een route waarbij de twee legers stoppen met vechten, zodat de burgers erlangs kunnen om weg te komen. Maar dat is al vaak niet goed gegaan.

Het is vaak geprobeerd en ook vaak mislukt om een corridor te openen. Omdat dan die twee legers moeten stoppen met vechten. En Oekraïne zegt dat Rusland steeds niet stopt met vechten. Ze vertrouwen elkaar ook helemaal niet.
Bob Deen, deskundige

Vanuit verschillende landen worden meer zware wapens naar Oekraïne gestuurd, zodat het Oekraïense leger zich beter kan verdedigen. Ook Nederland stuurt wapens en pantservoertuigen.

Maar hoe veel hulp er ook gestuurd wordt, het is volgens de deskundigen waarschijnlijk dat Rusland de stad Marioepol snel verovert.