Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Hoe kunnen we kunst beter beschermen?

kies zelf een vraag

Hoe kunnen we kunst beter beschermen?

Dit heb je nodig

  • Tekenpapier
  • Potloden of stiften
1

Kunstwerken zijn uniek. Van de Nachtwacht is er maar eentje. Dat maakt het werk van sommige kunstenaars miljoenen waard. Maar kunstwerken zijn ook steeds in gevaar: ze worden gestolen, hangen of staan op plekken die niet goed voor hen zijn of worden gewoon door hun ouderdom bedreigd. Hoe kunnen we die unieke kunst beter beschermen?

2

Denk na over de volgende vragen:

  • Laatst werd een 13e-eeuws beschilderd paneel gevonden in de keuken van een Franse bejaarde. Het was, na al die jaren boven het fornuis, niet in goede staat. Hoe zou je waardevolle kunst die ergens rondzwerft beter kunnen opsporen?
  • Mooie kunst laat je het liefst zien aan heel veel mensen. Maar die kunnen het ook beschadigen of zelfs stelen. Hoe kun je dat voorkomen zonder de kunstwerken uit het zicht te halen?
  • Schilderijen moeten regelmatig gerestaureerd worden om goed te blijven, maar dat is duur en niet leuk voor het publiek, dat er dan niet naar kan kijken. Kun je daar iets op bedenken?

Aha! Zo zit dat dus...

Wist je dat de Nachtwacht tussen juli 2019 en de zomer van 2020 wordt gerestaureerd? 29 mensen werken dan aan ‘Operatie Nachtwacht’. Het Rijksmuseum, waar het schilderij hangt, heeft een slimme truc bedacht om te zorgen dat bezoekers het pronkstuk kunnen blijven zien: de restauratie gebeurt in een glazen huis in het museum, waar je omheen kunt lopen en in kunt kijken.