Nederland in lockdown: dit zijn alle nieuwe corona-maatregelen

Nederland in lockdown: dit zijn alle nieuwe corona-maatregelen

Het is duidelijk: Nederland moet 5 weken in een strenge lockdown. Premier Rutte heeft dat live verteld op televisie. De premier zegt dat hij snapt dat de maatregelen heftig zijn, maar hij zegt dat het echt nodig is.

De meeste maatregelen gelden tot en met 19 januari. In dit artikel zetten we alle nieuwe maatregelen op een rij:

Kinderen op de basisschool worden meestal niet erg ziek van corona en verspreiden de ziekte ook niet snel, toch moeten ook de basisscholen dicht. Die maatregel is vooral genomen om ervoor te zorgen dat ouders meer thuisblijven. Wat vind jij van de keuze om de scholen te sluiten?

Het is balen dat de scholen zo lang dicht gaan.

18.999 stemmen

Deze stelling is gesloten

77% 14.646 stemmen

22% 4.353 stemmen

Tijdens de toespraak was op de achtergrond veel gejoel en gefluit te horen. Tientallen mensen stonden buiten te schreeuwen en fluiten omdat ze het niet eens zijn met de maatregelen.

Geen keus

Premier Rutte zegt dat hij het jammer vindt dat deze regels nodig zijn, zeker omdat het bijna kerst is. Maar volgens hem is er geen keus. Als we niets doen, raken teveel mensen besmet met corona en wordt het te druk in de ziekenhuizen, zegt hij. Artsen en verpleegkundigen kunnen het dan niet meer aan.

De premier zei ook dat 2021 een jaar van hoop wordt. Hij verwacht dat het volgend jaar beter zal gaan, omdat er dan een vaccin is. Rutte denkt dat dan de regels langzaamaan weer soepeler worden en uiteindelijk helemaal worden afgeschaft.

Op 12 januari is de volgende persconferentie.

We vroegen kinderen wat zij vinden van de nieuwe maatregelen:

Kinderen over de nieuwe, strengere maatregelen

Wil jij reageren op het nieuws van de strengere corona-regels?

Deze stelling is gesloten