Documentatiecentrum

Slecht horen

Nogal wat mensen in Nederland horen slecht. Sommigen zijn zelfs helemaal doof. Ze horen zichzelf niets eens praten. Dat is erg lastig. Want goed kunnen horen is belangrijk. De geluiden die op ons afkomen, geven ons veel informatie. Ze vertellen je bijvoorbeeld wanneer je op moet passen. Denk maar aan een fietsbel of een autotoeter. De bel van een telefoon of van de voordeur waarschuwt ons ook. Maar geluid geeft ook plezier. Bedenk maar eens hoe het is om geen muziek of vogels meer te kunnen horen. Kinderen die doof zijn geboren leren moeilijker praten, maar ze kunnen het wel. Vroeger noemde men die kinderen vaak doofstom. De mensen dachten dat ze niet konden horen en ook niet konden praten.

Als je slechthorend bent, mis je muziek en andere geluiden.

Aangeboren of niet?

Soms is een kind al vanaf de geboorte doof of slechthorend. Als er meer mensen in dezelfde familie doof zijn, dan is de afwijking erfelijk. Maar als er iets fout is gegaan in de buik van de moeder, dan is de doofheid aangeboren. Je kunt ook doof worden van ontstekingen in je oor. Maar heel vaak worden mensen doof door lawaai. Dan beschadigt de herrie het binnenste van je oren en hoor je niets meer, of nog maar heel weinig. Zoiets kan gebeuren door vuurwerk dat dichtbij je oren ontploft. Maar ook door veel te harde muziek uit je walkman. De meeste doven en slechthorenden zijn echter ouder dan 65 jaar. Als je oud wordt, gaat je gehoor nu eenmaal achteruit.

Doorsnede van het gehoor.

Je oor bestaat eigenlijk uit drie delen. Het buitenste deel kun je zien. Dat is het buitenoor. Het gangetje naar binnen wordt daar ook bij gerekend. Aan het eind van het gangetje zit een vliesje. Dat staat net zo strak gespannen als het vel van een trommel. Daarom heet dat velletje het trommelvlies. Dat vlies trilt mee met de geluiden die van buiten komen. In het middenoor zitten botjes die dat geluid versterken en doorgeven aan het binnenoor. Dat ziet eruit als een slakkenhuis en is zo groot als een erwt. Er zitten kleine haartjes in. Trilhaartjes noemen we dat. Ze trillen mee met het geluid en geven dat via de zenuwen door aan je hersenen. Die zorgen ervoor dat je begrijpt wat je hoort.

Harde geluiden kunnen hinderlijk zijn en zelfs je gehoor beschadigen.

Geluid is dus trilling van de lucht. Je hebt hoog geluid en laag geluid. Je zegt ook wel: hoge tonen en lage tonen. Hoe sneller de trillingen, hoe hoger de toon. Die toonhoogte geef je aan met Hertz (afgekort Hz). 500 Herz wil zeggen: 500 trillingen per seconde. Ons oor kan geluiden horen tussen de 20 en 20.000 Hz. De sterkte van het geluid meet je in decibels (afgekort dB). Een vallend blad in een stille omgeving veroorzaakt 10 dB. In een discotheek krijgen je oren wel 100 dB te verduren. Als er iets stuk is in je oor kun je daar niets tegen doen. Trilhaartjes kun je bijvoorbeeld niet repareren. Maar als je oor nog wel wat geluid doorgeeft, kun je een gehoorapparaatje nemen. Dat versterkt de geluiden uit de omgeving.

Details en informatie

  • Titel: Slecht horen
  • Auteur(s): Ton Ransijn
  • Nummer: IC074
  • Niveau: 3
  • Siso: J 325

Video bekijken

123movies