Documentatiecentrum

Ruimtevaart

Op 20 juli 1969 was Neil Armstrong de eerste mens die op de maan rond wandelde. Hij droeg een dik, wit ruimtepak en een helm. Hij zette een camera aan. Daardoor konden miljoenen mensen over de hele wereld 'erbij zijn'. Armstrong zei tijdens zijn wandeling: 'Het is een kleine stap voor een man, maar een enorme sprong voor de mensheid.' Ook Armstrongs collega Edwin Aldrin stapte uit. De mannen verzamelden wat maanstenen. Daarna vlogen ze in hun maanlander terug naar hun ruimteschip. Na vier dagen vliegen waren ze weer op aarde, en … ze zijn helden geworden!

De beroemde maanreis van Armstrong en Aldrin heet 'De Apollo 11-missie'.

Raket

De eerste raket naar de maan werd in 1957 gelanceerd. In de vijftig jaar daarna werden de raketten steeds moderner. Ze worden vaak door meer landen samen gemaakt. Want een raket kost miljoenen euro's. Zo is de 'Ariane-5' door veertien Europese landen samen gemaakt. Elk jaar worden er een paar raketten gelanceerd. Meestal zitten er mensen in. Deze ruimte-reizigers noem je astronauten. Wonen en werken in een raket is heel vreemd. Er is namelijk geen zwaartekracht. Alles is dus gewichtsloos: pennen, kopjes koffie, boeken, en ook de astronauten zelf. Alles zweeft door de raket.

Deze man kan alleen uit een tuitbeker drinken. Dat is even wennen.

Wist je dat televisie ook met ruimtevaart te maken heeft? Net buiten de aarde zweven er namelijk satellieten. Met die apparaten kan informatie worden verstuurd en ontvangen. Zo kan een sportwedstrijd aan de ene kant van de wereld direct 'live' (zeg: laif) aan de andere kant van de wereld worden bekeken. De wedstrijd wordt gefilmd en de beelden gaan naar een satelliet. Die stuurt ze razendsnel door naar andere satellieten. Er zijn ook weer-satellieten. Die maken foto's van de aarde. Daar op zie je waar wolken zijn. Die zeggen iets over het weer dat gaat komen.

Robot-ruimteschepen hebben geen mensen aan boord. Ze zitten tjokvol computers en instrumenten. Ze heten ook wel ruimte-sondes. Samen met satellieten speuren ze het heelal af naar onbekende sterren en planeten. Zo wordt nog heel vaak iets over de ruimte ontdekt wat we nog niet wisten. In de toekomst zullen meer mensen ruimte-reizen maken, net zoals we nu met het vliegtuig reizen. In een raket duurt het maar 90 minuten om de hele aarde rond te vliegen. In 2008 werd 'SpaceShipTwo' (zeg: spees-sjip-toe) gebouwd. Daarmee kun je een dagje uit in de ruimte. Dat is nog wel duur! Het kost 100 duizend euro.

Details en informatie

  • Titel: Ruimtevaart
  • Auteur(s): Katja Hansma
  • Nummer: JC228
  • Niveau: 2
  • Siso: J 659.8
123movies