Hoe wordt piepschuim gemaakt?

Wetenschap & Techniek
Piepschuim bakje tegen een lichtblauwe achtergrond

Je hebt vast wel eens piepschuim gezien. Het is heel licht en je kan het in allerlei vormen en maten maken. Hoe wordt piepschuim eigenlijk gemaakt?

Vloeibare stof

Piepschuim wordt gemaakt van EPS (Expanded Polystyreen). Dit polystyreen is een vloeibare en chemische grondstof die gemaakt is van aardolie. Als je het in een glas giet, lijkt het eigenlijk op appelsap. Er moet natuurlijk wel wat gebeuren, voordat deze ‘appelsap’ is omgetoverd tot piepschuim. Dat gebeurt in de piepschuimfabriek.

Piepschuimfabriek

Het polystyreen komt in grote tankwagens bij de fabriek aan. Daar wordt het in enorme ketels gemengd met warm water. Het rare is dat polystyreen en water niet goed mengen. Zelfs niet als je het gigantische hard door elkaar schudt. Maar er ontstaan dan wél hele kleine druppeltjes. Dat zijn polystyreendeeltjes die door het schudden naar elkaar toe trekken, omdat ze niet kunnen mengen met water. Als het lang genoeg door elkaar geschud is, zijn de druppeltjes harde bolletjes geworden. Dit bolletje wordt uit het water gehaald en gedroogd. Vanaf nu worden deze bolletjes parels genoemd.  

Lees ook: Hoe worden van kapotte spullen weer nieuwe spullen gemaakt?

Popcorn

De parels gaan een dag een hele grote silo in. Dat is een gigantische opslag. Daarna gaan de ze naar een grote ketel waar de parels worden gestoomd met hete lucht. Het werkt dan ongeveer zoals bij popcorn: de parels gaan door de hitte van de stoom uitzetten. Dat heet met een moeilijk woord expanderen. De harde parels worden daardoor lichte piepschuimbolletjes. Fabrieken laten de parels vaak in een vorm (mal) stomen. Hierdoor kleven alle kleine bolletjes aan elkaar en krijg je grote piepschuimblokken. Goed bedacht!

Lees ook: Hoe vaak wordt een plastic fles opnieuw gevuld?

Gebruik van piepschuim

Piepschuim wordt vooral gebruikt als isolatiemateriaal. Veel huizen zijn er bijvoorbeeld mee geïsoleerd. Isoleren is het binnenhouden van warmte of kou. Maar ook in de  wegenbouw en als verpakkingsmateriaal kan piepschuim heel handig zijn om te gebruiken. Het fijne aan piepschuim is dat het heel licht en bewerkbaar is. Je kunt er allerlei vormen van maken. Bovendien is piepschuim niet slecht voor het milieu. 

Bron: Erik Weber, Isoveen BV

Weet je ook...

Hoe wordt van hout papier gemaakt?
Waarom moet je je afval scheiden?