Waarom iets uitzet als het bevriest?

Wetenschap & Techniek
bevriezen water

Bevriezen
Water zet uit als het bevriest. Misschien heb je dat weleens gezien met een plastic fles helemaal vol met water. Als die bevriest, knapt de fles kapot omdat het water er niet meer inpast. Het is een erg ingewikkeld verhaal waarom dit precies gebeurt.

Waterstofbruggen
In water zitten waterstofbruggen. Die waterstofbruggen zijn een soort verbindingen tussen watermoleculen. In vloeibaar water is de energie van watermoleculen zo hoog dat niet alle mogelijke waterstofbruggen gebruikt worden. De watermoleculen schieten door elkaar heen.

Minder snel bewegen
Als water afkoelt gaan de waterstofmoleculen minder snel bewegen. De mogelijkheden dat er waterstofbruggen (verbindingen tussen de atomen) worden gemaakt is nu groter. De waterstofbruggen zorgen voor een vaste afstand en een vaste hoek tussen de watermoleculen.

Vloeibaar water
In vloeibaar water is die vaste afstand er niet, alle moleculen bewegen gewoon door elkaar heen, dicht langs elkaar. Nu de bruggen er tussen zitten kunnen moleculen niet meer zo dicht langs elkaar heen bewegen en hebben de moleculen meer ruimte nodig. Daardoor neemt het bevroren water een grote plek in dan vloeibaar water.