Documentatiecentrum

Aids

Over aids bestaan veel misverstanden. Sommige mensen denken dat je aids kunt krijgen via de wc-bril. Of door iemand te zoenen die aids heeft. Of door uit zijn glas te drinken. Andere mensen denken dat aids alleen onder homoseksuelen voorkomt, onder mannen die met mannen vrijen. Of dat je meteen doodgaat als je besmet raakt. Dat is allemaal niet waar.
Als je aids hebt, is je afweersysteem beschadigd. Je afweersysteem verdedigt je lichaam tegen ziekmakers, zoals virussen. Omdat het afweersysteem beschadigd is, lukt dat vechten tegen ziekmakers niet meer goed. Je lichaam is machteloos. Je wordt makkelijk ziek. Een verkoudheid wordt bij iemand met aids algauw een longontsteking.

© Marjolein Krijger, Boxtel

Niet alles is waar wat er over aids wordt gezegd.

Het HIV-virus

HIV is de naam van het virus dat het afweersysteem van het lichaam aantast. Een virus is het kleinst levende deeltje dat we kennen. Iemand die besmet is met het HIV-virus, noem je seropositief. Ben je seropositief, dan krijg je aids. Je weet alleen nog niet wanneer. Sommige mensen zijn al meer dan tien jaar seropositief, maar hebben nog geen aids. Iemand die aids krijgt, gaat daar uiteindelijk aan dood. Dat komt doordat het afweersysteem beschadigd is door het HIV-virus. Iemand met aids wordt steeds zieker. Zo is het nog steeds in het jaar 2000. Intussen zoeken wetenschappers over de hele wereld wel naar betere medicijnen. Er zijn pillen om de ziekte af te remmen. Een medicijn om aids te genezen, bestaat helaas nog niet. Gelukkig raken mensen niet zomaar besmet met het HIV-virus. Je kunt het alleen via het bloed krijgen van mensen die het virus al hebben. Als je een wondje hebt, moet je dus zorgen dat daar niet het bloed van iemand anders in komt. Plak er altijd een pleister op. Ook gebruikte injectienaalden zijn een gevaar. Daar kan besmet bloed aan zitten. Mensen die drugs spuiten, gooien ze soms op straat. Pak die injectienaalden nooit op, maar waarschuw de politie.

De meeste mensen in Nederland die seropositief zijn of aids hebben, hebben het virus opgelopen bij het vrijen. Als het HIV-virus eenmaal in je bloed zit, komt het ook terecht in andere lichaamsvloeistoffen. Het komt in het sperma van de man en in het vaginavocht van de vrouw. Via sperma en vocht van de vagina kan het virus van het ene lichaam naar het andere gaan. Dit gebeurt niet als de man een condoom gebruikt. Dat is een rubberen hoesje dat hij over zijn penis schuift. Zijn sperma kan zich dan niet vermengen met het vocht van de vrouw. De vrouw kan dan ook niet in verwachting raken.

© Colori Uniti BV, Amsterdam

Veel mensen hebben het aidsvirus opgelopen door niet veilig te vrijen, dus zonder condoom.

Mensen met aids voelen zich moe en slap. Ze zijn soms erg eenzaam. Dit kan komen door de reacties van mensen in hun omgeving. Veel mensen weten te weinig over aids en zijn daarom bang. Ze blijven liever bij die zieke persoon uit de buurt. En dat zouden ze juist niet moeten doen. Mensen die aids hebben, weten dat ze doodgaan en hebben juist behoefte aan steun.

Details en informatie

  • Titel: Aids
  • Auteur(s): Marja Baeten
  • Nummer: ic035
  • Niveau: 4
  • Siso: J 605.92
123movies