Documentatiecentrum

Judo

Judo is een zelfverdedigings-sport uit Japan. Judo is een sport waarbij je met elkaar vecht zonder gemeen te zijn. Met handige technieken kun je de ander verslaan. Je hoeft dus niet heel erg sterk te zijn voor judo. Je probeert je tegenstander op de grond te krijgen, maar je mag je hem geen pijn doen. Judo is een sport waarbij je je lichaam goed gebruikt en goed beweegt. En je leert ook om rekening te houden met je tegenstander.
De bedenker van judo is Jigoro Kano. Hij was klein en niet zo sterk, maar wel slim. Hij merkte dat hij kon winnen door de kracht van zijn tegenstander te gebruiken. Hij vergeleek zichzelf met een dunne rietstengel in de harde wind. Die buigt mee en knakt niet. Hij noemde de sport judo, dat betekent ‘zachte weg’ in het Japans.


© Ron Giling/Lineair, Arnhem

Judo lijkt op stoeien, maar deze kinderen zijn echt aan het oefenen.

Op les

Als je judoka wil worden, kun je het leren op een judoschool of judovereniging. Kinderen kunnen beginnen met judo als ze zes zijn. Alle kinderen dragen een judopak. Om het pak zit een band van stof geknoopt.
Judo is een sport die je met zijn tweeën doet. Je probeert je tegenstander uit balans te brengen. Eigenlijk probeer je hem te laten vallen. Goed leren vallen is daarom belangrijk bij judo, want je valt nogal vaak. Op de judoschool krijg je oefeningen om goed te leren vallen.
Aan het begin en aan het eind van een wedstrijd groet je elkaar. Zo laat je zien dat je respect hebt voor elkaar en voor de sport. Dat is belangrijk, anders kunnen er ongelukken gebeuren.

Techniek

Bij judo zijn er verschillende manieren om je tegenstander uit balans te krijgen. Een techniek die je daarvoor gebruikt is de worp. Bij een heupworp bijvoorbeeld gooi je je tegenstander over je heup. Als je je tegenstander op de grond hebt gekregen, begint het grondgevecht. Het is de bedoeling dat je tegenstander niks meer kan doen. Dat kan met de houdgreep. Als het je lukt om je tegenstander 20 tellen in een houdgreep vast te houden, heb je gewonnen. Natuurlijk zal je tegenstander proberen om uit de houdgreep los te komen. Dat kan hij doen door om te rollen en de houdgreep over te nemen.

Een band is bij judo niet alleen om je judojas dicht te houden. Aan de kleur kun je zien hoe goed iemand is. Als je net begint, is je band wit. Als je een aantal worpen en grepen geleerd hebt, krijg je een gele band. Hoe verder je bent, hoe donkerder de kleur. Heel goede judoka’s dragen een zwarte band. Na de zwarte band haal je geen band meer, maar een dan.


© Ivan en Ilia, Maastricht

Aan de kleur van de band kun je zien hoe goed iemand is.

Wedstrijden

Judo is een sport die op verschillende niveaus gespeeld kan worden. Er zijn toernooien en clubkampioenschappen, nationale kampioenschappen en wereldkampioenschappen. Ook op de Olympische Spelen wordt judo gespeeld. Tot 1961 werden wedstrijden altijd door Japanners gewonnen. Maar in dat jaar won een Nederlander: Anton Geesink. Hij werd wereldkampioen. De Japanners waren eerst natuurlijk teleurgesteld. Maar al snel werd hij voor hen een held. Anton Geesink heeft veel gedaan om judo over de hele wereld populair te maken.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 318 Judo.

Details en informatie

  • Titel: Judo
  • Auteur(s): Hanneke Siemensma
  • Nummer: 318
  • Niveau: 1
  • Siso: J 618.83
123movies