Ook kinderen op de A12 bij klimaatdemonstraties

Mogen kinderen bij verboden demonstraties zijn? Nee, vindt de politie. Toch gebeurde dat de afgelopen dagen, op de snelweg A12. Die kinderen zijn aangemeld bij de organisatie Veilig Thuis. Dat is het meldpunt voor kindermishandeling. Hoe zit dat?

Extinction Rebellion klimaatactivisten
© ANP / ANP

Om wat voor demonstraties gaat het?

Het gaat om klimaatdemonstraties van de actiegroep Extinction Rebellion. Sinds zaterdag blokkeren demonstranten de snelweg A12. Mensen gaan op de weg zitten, zodat er geen auto’s meer langs kunnen. Zo vragen ze aandacht voor het klimaat. 

Waarom is dit verboden?

Volgens de gemeente hebben te veel mensen hier last van. Demonstranten mogen wél verderop demonstreren, op een plek die minder onhandig is. 

Waarom doen demonstranten dat niet?

Ze willen zoveel mogelijk aandacht voor hun actie (en het klimaat). Die aandacht krijg je eerder als je op een snelweg zit, dan op een plek waar weinig mensen last van je hebben.  

Hoe zit het met kinderen?

Omdat de demonstraties verboden zijn, grijpt de politie in. De politie spuit met waterkanonnen en haalt mensen van de straat. Dat is geen veilige plek voor kinderen, vindt de politie. Toch waren er de afgelopen dagen ook kinderen op de snelweg.

Hoe reageerde de politie daarop?

De politie heeft daarom melding gedaan bij het meldpunt kindermishandeling Veilig Thuis. Ze vinden dat kinderen in een gevaarlijke situatie zijn gebracht.

Wat zegt Veilig Thuis hierover?

De organisatie is niet blij met de meldingen, volgens hen is het meldpunt hier niet voor bedoeld. Een kind meenemen naar een demonstratie is volgens hen geen mishandeling.