Documentatiecentrum

De vorm van dingen

Ieder voorwerp heeft een vorm. Dat betekent dat iemand die vorm heeft bedacht. Dat doet een ontwerper. Hij of zij bedenkt de vorm van dingen, de kleur en waar het van gemaakt wordt. De vorm van dingen heet ook wel vormgeving. Vormgeving verandert steeds. Bijvoorbeeld omdat er nieuwe materialen worden ontdekt. Dat zijn stoffen waar je iets van kunt maken. Elk materiaal heeft weer andere eigenschappen. Vormgeving verandert ook omdat de smaak van mensen verandert. Dat zie je dan weer terug in de vorm van dingen.
Rond het jaar 1900 werden er veel dingen uitgevonden. Auto’s en fietsen, maar ook stofzuigers en strijkijzers. Voor al die dingen werd een vorm bedacht. Alles krijgt tegenwoordig een mooie vorm. Zelf gewone gebruiksvoorwerpen zoals bestek of een afwasborstel. 


© Gerard van Hees/Droog, Amsterdam

Deze kast heeft een aparte vormgeving. Het zijn allemaal laatjes met een touw eromheen.


Amerika als voorbeeld

Rond 1960 gingen mensen de vorm van dingen steeds belangrijker vinden. Ze konden meer kopen, omdat ze meer geld hadden. De regering liet ook dingen ontwerpen. Politieauto’s, brievenbussen, treinen, bankbiljetten en postzegels werden vormgegeven. In Amerika werden veel nieuwe spullen bedacht. Die dingen moesten bruikbaar en veilig zijn. Maar ze moesten er ook leuk uitzien, mooi versierd en glimmend. De vorm van dingen werd design (zeg: ‘diezain’) genoemd, dat is Engels voor ontwerp. Vanaf toen verkochten veel winkels design. Designspullen waren niet duur en ze waren te koop voor iedereen. 

Oude en nieuwe vormen

Veel vormen van vroeger zijn nu verdwenen. Maar sommige zijn er nog en mensen houden er van. Gerrit Rietveld ontwierp in 1918 een houten stoel. De stoel is beroemd en mensen betalen er veel geld voor. Ze vinden het ontwerp nog steeds mooi.


© Cassina-Meda (Italië)

Rietveld schilderde de stoel blauw, rood, zwart en geel. Dat is onderdeel van het ontwerp.


Soms komen oude vormen weer terug. De Volkswagen Kever met zijn ronde, bolle bovenkant bijvoorbeeld. Vroeger was hij populair, maar op een gegeven moment werd hij niet meer gemaakt. Rond het jaar 2000 kwam er een nieuwe Kever. Net even anders, maar wel in de stijl van vroeger. 
Op de Design School in Eindhoven ontwerpen leerlingen de vormen van de toekomst. Misschien heb je zelf ook wel eens iets ontworpen. Bijvoorbeeld een tekening voor op je T-shirt. 
De HEMA schrijft elk jaar een ontwerpwedstrijd uit. Het winnende ontwerp wordt echt gemaakt en komt in alle HEMA-winkels te liggen. 
Ontwerpen kun je tegenwoordig afdrukken met een 3D-printer. Dat is een apparaat waar je spullen mee kunt printen. Bijvoorbeeld armbandjes, schaaltjes of kopjes. De dingen komen er niet plat uit, maar in hun echte vorm. De vormen worden laagje voor laagje geprint. Dat kan van gips of metaal zijn. Of van een vloeistof die snel hard wordt. 3D-printers zijn nu nog duur. Maar ze worden waarschijnlijk wel goedkoper. Dan kunnen mensen zo’n printer gewoon kopen voor thuis. 

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 330 De vorm van dingen.

Details en informatie

  • Titel: De vorm van dingen
  • Auteur(s): Susan Schaeffer
  • Nummer: 330
  • Niveau: 3
  • Siso: J 770.6
123movies