Documentatiecentrum

Duitsland

Iedere zomer komen er veel Duitsers naar Nederland om hier vakantie te vieren. Ze gaan vooral graag naar de stranden van de Noordzee. Duitsland grenst zelf alleen in het noorden aan zee: de Waddenzee, de Noordzee en de Oostzee. Nederlanders gaan ook in Duitsland op vakantie. Ze gaan dan het liefst naar de beboste heuvels van de Harz of de Eifel. Of naar de hoge bergen van Beieren. Want die gebieden zijn heel anders dan de Nederlandse landschappen.
Duitsland is een groot land. Er wonen 83 miljoen mensen. Dat is wel vijf keer zoveel als in Nederland. Het land heeft, behalve Nederland, nog acht andere buurlanden. Mensen noemen Duitsland wel eens het hart van Europa. Omdat het midden in Europa ligt en omdat het zo belangrijk is. Als het met Duitsland niet goed gaat, gaat het met Europa ook niet zo goed.

Duitsland is een echt vakantieland. Je kunt er mooie wandelingen maken en er zijn gezellige stadjes.

Een groot land

Duitsland is niet altijd één land geweest. Vroeger bestond het uit een aantal kleinere landen en onafhankelijke steden. Vanaf 1871 vormen die landen en steden samen één bondsstaat. Met aan het hoofd een president. De regering van Duitsland zit in Berlijn. De baas ervan heet de bondskanselier. Die doet ongeveer hetzelfde als onze minister-president. De kleine landen van vroeger heten nu bondslanden. Ze hebben elk ook nog een eigen regering. De bondslanden hebben meer zelfstandigheid dan onze provincies.
Na de Tweede Wereldoorlog, van 1945 tot 1990, was Duitsland verdeeld in twee landen. Het oosten heette de Duitse Democratische Republiek (DDR) en het westen de Bondsrepubliek Duitsland (BRD). Tussen die twee landen liep het IJzeren Gordijn. Dat was een streng bewaakte grens, waar je niet zomaar overheen mocht.

De twee delen van Duitsland waren gescheiden door het IJzeren Gordijn.

Als je door Duitsland reist, kom je verschillende landschappen tegen. Het noorden is vrij vlak en lijkt op Nederland. Het heeft ook een zeeklimaat. Voor de kust liggen Waddeneilanden, net als boven Friesland en Groningen.
Misschien heb je wel eens gehoord van de sprookjes De Bremer stadsmuzikanten en De rattenvanger van Hamelen. Bremen en Hamelen zijn steden in Noord-Duitsland. Duitsland is een echt sprookjesland. De gebroeders Grimm schreven oude Duitse sprookjes op. Zo zorgden ze ervoor dat kinderen over de hele wereld bijvoorbeeld de verhalen Hans en Grietje en Klein Duimpje kennen.
Vlak over de Nederlandse grens bij Venlo ligt een groot industriegebied: het Ruhrgebied (zeg: roergebiet). Veel grondstoffen en producten worden aangevoerd en afgevoerd via de enorme Nederlandse zeehaven van Rotterdam. Duitse producten, zoals auto's, machines en apparaten, zijn bekend over de hele wereld.

Over de grote Duitse rivieren, zoals de Elbe en de Rijn, varen rivierschepen met goederen af en aan.

Het midden en zuiden van Duitsland heeft heuvels en bergen. 's Winters kun je er skiën en langlaufen. Mooie gebieden waar je 's zomers ook eindeloos kunt wandelen, zijn de middelgebergtes: de Harz, de Eifel en Sauerland.
Echt hoge bergen vind je in het zuiden. Op de hoge bergtoppen van de Beierse Alpen ligt zelfs 's zomers sneeuw. Beieren is niet alleen bekend als vakantieoord, maar ook om zijn bergen, het bier en de jodelmuziek. Er ligt ook een belangrijk landbouwgebied en er komen allerlei goede industrieproducten vandaan.

Details en informatie

  • Titel: Duitsland
  • Auteur(s): Victor Melenhorst
  • Nummer: IC147
  • Niveau: 3
  • Siso: J Duitsland 991
123movies