Manfred von Richthofen

"De Rode Baron"

Manfred von Richthofen was de bekendste en meest gevreesde Duitse gevechtspiloot uit de Eerste Wereldoorlog.
De Eerste Wereldoorlog duurde van 1914 tot 1918. Het was de eerste grote oorlog waar vliegtuigen als wapen werden ingezet. De gebroeders Wright hadden namelijk pas 11 jaar eerder, in 1903, het vliegtuig uitgevonden.

Manfred van Richthofen kwam in 1911 al in dienst van het Duitse leger maar werd pas in 1916 gevechtspiloot. Al snel had de legerleiding door dat Manfred een uitstekend piloot was en hij werd in januari 1917 gepromoveerd tot kapitein.

Toen kreeg hij het bevel over zijn eigen eskader, dat is een groep van gevechtsvliegtuigen. Het eskader bleek zo ontzettend goed te zijn goed dat het de bijnaam "Het Vliegende Circus" kreeg. Manfred von Richthofen vloog zelf in rode Albatros D.V. wat hem de bijnaam "de Rode Baron" opleverde. Door zijn rode vliegtuig viel de Rode Baron enorm op, maar daar was hij niet bang voor. Hij wilde met dit vliegtuig juist zijn vijanden afschrikken door te laten weten dat zijn dodelijke eskader eraan kwam.

Binnen een jaar werd Manfred von Richthofen al een legendarische piloot. Hij haalde eigenhandig meer dan tachtig vijandelijke vliegtuigen neer, en zijn rode vliegtuig was gevreesd. Von Richthofen nam ook veel risico tijdens de gevechten en in 1917 kwam hij bijna om het leven door een vreselijke hoofdwond. Tijdens die vlucht raakte hij zelfs even buiten bewustzijn, toch was hij uiteindelijk in staat zijn vliegtuig te landen. Manfred overleefde het, maar zijn beruchte Rode Albatros D.V. niet. Het vliegtuig werd vervangen door een Fokker Dr. I die speciaal voor hem weer helemaal rood werd geverfd.

Kapitein von Richthofen. (C. J. von Dühren, 1917)

De gecrashte Albatros D.V. (1917)

De iconische Fokker Dr. I. (Collectie Van Beek, 1917-1918)

Binnen een jaar werd Manfred von Richthofen al een legendarische piloot. Hij haalde eigenhandig meer dan tachtig vijandelijke vliegtuigen neer, en zijn rode vliegtuig was gevreesd. Von Richthofen nam ook veel risico tijdens de gevechten en in 1917 kwam hij bijna om het leven door een vreselijke hoofdwond. Tijdens die vlucht raakte hij zelfs even buiten bewustzijn, toch was hij uiteindelijk in staat zijn vliegtuig te landen. Manfred overleefde het, maar zijn beruchte Rode Albatros D.V. niet. 

Het vliegtuig werd vervangen door een Fokker Dr. I die speciaal voor hem weer helemaal rood werd geverfd.

De Engelsen hadden ondertussen een gigantische beloning uitgeloofd van 5000 pond en een hoge militaire onderscheiding uitgeloofd voor de man die Rode Baron kon uitschakelen. Vlak voor het einde van de Eerste Wereldoorlog, op 20 april 1918, werd Manfred van Richthofen met een mitrailleur vanaf de grond neergeschoten. Dit overleefde hij niet en zijn dood was een enorme klap voor het hele Duitse leger. Niemand kreeg de beloning want het was niet duidelijk wie het fatale schot had gelost.

Manfred von Richthofen, de Rode Baron, werd met grote militaire eer begraven. Tot op de dag van vandaag worden er over zijn vliegkunsten boeken, films en series gemaakt.

Beelden van de gecrashte Dr. I en de begrafenis van de Rode Baron.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat het laatste vliegtuig wat de Rode Baron neerhaalde, een Canadese Sopwith Camel is? Een LEGO® set van dit vliegtuig is 2012 uitgebracht en is een van de meest zeldzame en gewilde sets die er bestaat.

De 10226 LEGO Sopwith Camel (LEGO, 2012)

Waar?

De Rode Baron werd neergeschoten vlakbij het plaatsje Morlancourt in Noord-Frankrijk.

Meer weten? 

Dit filmpje geeft een mooi beeld van hoe een lucht gevecht eruit zag in de Eerste Wereldoorlog.