Sluiten

Spreekbeurt halsbandleguaan

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de halsbandleguaan. Handig als je een spreekbeurt over de halsbandleguaan gaat houden!

Maak kennis met de halsbandleguaan

Hoe ziet de halsbandleguaan eruit?

De halsbandleguaan is een hagedis van 20 tot 35 centimeter lang. Zonder staart is zijn lichaam 9 tot 14 centimeter lang. Hij is groen, geel, grijs of bruin, vaak bedekt met lichte vlekken en donkere banden. Halsbandleguanen hebben om de nek twee zwarte halsbanden, waar ze hun naam aan te danken hebben. Mannetjes zijn feller gekleurd en zwaarder gebouwd dan vrouwtjes en hebben bijvoorbeeld een blauwgroene of oranje keel. Volwassen vrouwtjes hebben oranjerode vlekken en strepen in de nek. De dieren worden ongeveer acht jaar oud.

Hoe leeft de halsbandleguaan ?

Halsbandleguanen komen van nature voor in half-woestijnen, rotsachtige grasvlakten en open bossen in Noord-Amerika. Je vindt ze in gebieden die lopen van Utah tot Missouri, van Texas tot Arizona en in Noord-Mexico. Ze zijn overdag actief, leven op de grond en het zijn echte zonaanbidders. Ze zijn van nature schuw, zenuwachtig en kunnen flink bijten.

Voortplanting

Halsbandleguanen kunnen jongen krijgen als ze anderhalf jaar oud zijn. Na hun winterslaap van twee maanden begint in de periode april tot juni de paartijd. Een vrouwtje legt twee tot drie keer per jaar vier tot zes eieren. Zorg voor een vochtige, zanderige hoek in het terrarium waar het vrouwtje haar eieren in kan leggen of zet een legbak neer. Na 45 tot 60 dagen komen de eieren uit, de temperatuur moet dan wel 28 tot 30 graden zijn. De jongen zijn de eerste dagen erg schuw en bijten snel. Probeer ze dus niet te pakken! Zorg ervoor dat er niet teveel jongen bij elkaar in één bak zitten om stress te voorkomen en zorg voor voldoende ruimte.

Bijzonderheden over de halsbandleguaan

Halsbandleguanen kunnen behoorlijk bijten, vooral als ze niet gewend zijn opgepakt te worden of als ze gestrest zijn. Wees dus heel voorzichtig en laat een volwassene het dier pakken.

Voor de halsbandleguaan heb je CITES-papieren nodig. Met CITES wordt de handel in bedreigde diersoorten goed geregeld. Als je een leguaan koopt, moet je deze papieren erbij krijgen.

Halsbandleguanen houden een winterslaap. Voor een leguaan in gevangenschap is dat niet ongevaarlijk. Je moet de winterslaap dan ook goed voorbereiden. Hoe je dat moet doen kun je lezen in de bijsluiter over de halsbandleguaan [LINKJE!], maar je kunt nog beter raad vragen aan een deskundige.

Kies voor een gekweekt dier en niet een die in het wild gevangen is. Gekweekte dieren zijn gewend aan een terrarium, gezonder en minder schuw.

Het is slim om lid te worden van een reptielenvereniging. Daar kun je terecht met al je vragen, bijvoorbeeld waar je bij jou in de buurt een goede reptielendierenarts kunt vinden.

Verzorging van de halsbandleguaan

een verblijf voor de halsbandleguaan

Halsbandleguanen hebben een ruim terrarium nodig, want ze zijn erg actief. Zet geen mannetjes bij elkaar, dat wordt vechten. Een stelletje of meerdere vrouwtjes bij elkaar gaat prima. Voor een paartje heb je een terrarium nodig van minstens 100 x 40 x 40 centimeter. Halsbandleguanen leven op de grond, maar af en toe een klimpartij kunnen ze goed gebruiken. Zorg dus voor klimgelegenheid en maak plekjes waar ze kunnen klimmen en zonnen, maar ook plekken om weg te kruipen. Als bodembedekking kun je grind of zand gebruiken. Gebruik echte of plastic planten om het terrarium aan te kleden. Zorg met warmtelampen dat de temperatuur steeds tussen de 25 en 30 graden is en onder de lampen tussen de 45 en 50 graden. De dieren moeten voor warm of wat koeler kunnen kiezen! Geef ze ook een UV-lamp, want daaronder kunnen ze zelf vitamine D3 aanmaken.’s Nachts mag de temperatuur zakken tot 15-20 graden. De luchtvochtigheid in het terrarium moet overdag 50 - 60% zijn. Besproei het terrarium en de dieren een paar keer per week, maar maak het niet te nat. Zorg dat het minstens twaalf uur per dag licht is.

wat eet een halsbandleguaan

Halsbandleguanen eten insecten, zoals krekels, buffalowormen, wasmotlarven en sprinkhanen. Ook eten ze jonge muizen en soms wat fruit of groene blaadjes.
Voer de dieren drie tot vier keer per week. Jonge dieren geef je iedere dag eten, en dan steeds een klein beetje. Geef de leguanen als extra één tot twee keer per week vitaminen en kalk. Je kunt dat in hun drinkwater doen of het voer (insecten) bepoederen met speciale vitaminen en mineralen voor reptielen. Zorg altijd voor een bakje met vers water.

een halsbandleguaan verzorgen

Houd het terrarium goed schoon. Ontsmet de waterbak regelmatig en doe er iedere dag schoon water in. Haal iedere dag de mest uit het terrarium en vervang de bodembedekking twee tot drie keer per seizoen. Halsbandleguanen zijn gevoelig voor stress en dat kan leiden tot ziekten. De dieren vervellen regelmatig, in die periode is het belangrijk om de luchtvochtigheid goed in de gaten te houden en eventueel een beetje extra te sproeien. Op die manier gaat het vervellen van de dieren makkelijker. Twijfel je over de gezondheid van je hagedis, vraag dan om raad bij een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen.

Is de halsbandleguaan een huisdier voor jou?

Nee, niet zonder de hulp van je ouders. En ook zij moeten goed weten hoe je dit dier moet houden en verzorgen. Een extra moeilijkheid is de winterslaap die deze leguanen houden. Bovendien zijn het geen knuffeldieren, ze zijn schuw en gevoelig voor stress.

Wat wel en wat niet!

NIET.. halsbandleguanen in de wintermaanden kopen, want de dieren horen dan winterslaap te houden!

WEL… altijd je handen wassen als je met de leguanen bezig bent geweest. Een terrarium zit vol bacteriën, ook die waar mensen ziek van kunnen worden.

NIET… een leguaan oppakken die niet gewend is om opgepakt te worden. Hij kan dan slaan met zijn staart, krabben met zijn scherpe nagels en bijten.

WEL…heel voorzichtig of helemaal niet levende dieren voeren tijdens de vervelling; de leguanen zijn dan extra kwetsbaar.

Leuke weetjes over halsbandleguanen

In de natuur eten halsbandleguanen soms ook andere hagedissen op, die soms bijna net zo groot zijn als zijzelf!

Halsbandleguanen houden een winterslaap, die in de vrije natuur wel vier tot vijf maanden kan duren!

Er worden in Nederland ongeveer 300.000 reptielen gehouden.