Wie bestormden de belangrijke Braziliaanse gebouwen?

In Brazilië zijn duizenden mensen belangrijke regeringsgebouwen binnengestormd. Wie zijn ze en wat willen ze?

Wie bestormden de belangrijke Braziliaanse gebouwen?

In oktober vorig jaar gingen de Brazilianen naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Lula da Silva kwam als winnaar uit de bus met een krappe 50,9 procent van de stemmen. Hij versloeg daarmee Jair Bolsonaro, die sinds 2019 jaar de macht had. Veel aanhangers van Bolsonaro wilden niets van zijn nederlaag weten. Ook Bolsonaro zelf gaf zijn verlies niet toe. In plaats van de macht over te dragen, riep hij zijn aanhangers op de strijd tegen Lula voort te zetten. Daarna pakte hij het vliegtuig naar het Amerikaanse Florida.

Bestorming

De afgelopen weken bivakkeerden aanhangers van Bolsonaro voor het hoofdkwartier van het Braziliaanse leger. Ze riepen het leger op een staatsgreep te plegen, om te voorkomen dat Lula aan de macht zou komen. Toch begon Lula op nieuwjaarsdag als president. Maar boze Bolso-fans lieten het daar niet bij. Zondag bestormden ze met duizenden het parlementsgebouw, het werkpaleis van de president en het Hooggerechtshof in de hoofdstad Brasilia. Er was toen niemand aanwezig in de gebouwen.

Ingegooide ramen van het presidentiele paleis. De tekst loopt door onder de foto.

Ingegooide ramen van het presidentiele paleis. Foto AP

Flinke schade

Eenmaal binnen richtten ze flinke schade aan. Bijvoorbeeld door kunst van de muur te rukken en meubels naar buiten te gooien. Het kostte de politie uren om de boel weer onder controle te krijgen.

Lula: 'Ik zal jullie allemaal vinden!'

Volgens Lula heeft Bolsonaro dit alles op zijn geweten. Maar de oud-president ontkent. Lula ondertussen belooft er alles aan te doen om de daders te bestraffen. Honderden mensen zijn al gearresteerd.