Dennis Stogsdill
Dieren

De grootste aap ter wereld! Gorilla

Kom in actie voor de gorilla

Check de actietips van Niek en Janouk!

Actietips!

Gorilla paspoort

  • Status Bedreigd
  • Leefgebied Afrika
  • Gewicht 90 tot 180 kilo
  • Lengte 140 tot 170 cm
  • Leeftijd Tot wel 30 jaar
  • Favo eten Vruchten, bladeren, schors

Gorilla's hebben in de natuur weinig vijanden. Toch lopen ze gevaar doordat mensen op ze jagen en hun bos kappen. De gorilla is al uit grote delen van Afrika verdwenen. Als we zijn bos niet snel beschermen, zal de gorilla uitsterven!

Gorilla Makumba achter bladeren Miguel Ballosta / WWF

Krachtpatser

Met zijn gespierde borstkas ziet een gorilla-man er sterk uit. En dat is hij ook. Niet alleen zijn armen zijn gespierd, ook zijn kaken. Dat kun je zien aan zijn punthoofd. Bovenop zijn schedel loopt een richel waar de enorme kaakspieren aan vast zitten. Gelukkig gebruikt hij zijn tanden vooral om taaie planten fijn te kauwen. Een gorilla-man doet er alles aan om een gevecht te voorkomen. Als hij zich kwaad maakt, trommelt hij uitvoerig op zijn borst. Dat maakt indruk.

Gorilla feitjes Wist je dit al?

2 soorten

Gorilla's zijn er

98,3% DNA

Is gelijk aan dat van de mens

5 tot 20

Gorilla's in een groep

Janouk op bezoek bij de gorilla's

Janouk komt erachter
hoe je de verschillende gorilla's in
een groep kunt herkennen.
Martin Harvey / WWF

Wist je dat...
Gorilla's een vegetarisch dieet hebben? Ze eten vruchten, bladeren, boomschors en zaden!
Lekker!
GORILLA’S ZIJN DE ‘TUINMANNEN’ VAN DE JUNGLE! SOMMIGE ZADEN KUNNEN NIET EENS ONTKIEMEN ALS ZE NIET EERST ZIJN OPGEGETEN EN UITGEPOEPT DOOR EEN GORILLA.
Wow!
Gorilla's elke nacht een nest maken van takken en bladeren in de boom om in te slapen?
zzzz..
naturepl.com / Fiona Rogers / WWF

Waarom is de gorilla in gevaar?

Van de apen wordt vooral de grootste aap, de gorilla, ernstig bedreigd. De berggorilla is zeldzamer dan de reuzenpanda.

En van een veel onbekendere gorilla, de Cross River gorilla, zijn er nog maar 280 (of minder). Als we zijn bos niet snel beschermen, zal deze gorilla uitsterven!

  • 1

    Boos om bulldozers

    Het ergste is dat het regenwoud wordt gekapt. Dat maakt ons boos. Als het bos verdwijnt kan de gorilla niet leven. De enorme wouden in Afrika zijn helaas niet eindeloos.

    Vooral sinds de komst van kettingzagen en bulldozers verdwijnt het woud snel. De dikke bomen brengen veel geld op en Afrikanen gebruiken zelf ook veel brandhout. Zelfs in de beschermde gebieden worden bomen gekapt. Terwijl dat niet mag!

    Lees verder
  • 2

    Bushmeat (wild vlees)

    Ook wordt er in sommige landen op apen gejaagd: om ze op te eten of te verkopen als ´huisdier´.

    De jacht voor bushmeat (vlees van wilde dieren uit de bossen) is verboden. Toch is dit de grootste reden dat er steeds minder gorilla’s zijn. Mensen jagen nu niet alleen voor zichzelf, maar ook om het vlees in de steden te verkopen.

2 soorten gorilla’s

Er bestaan 2 soorten gorilla’s, de westelijke en oostelijke gorilla. Alle gorilla’s leven in de regenwouden van centraal Afrika.

Verschillende bossen

Gorilla’s leven in een aantal verspreide bosgebieden. De dieren uit die gebieden verschillen van elkaar. Nog niet zo lang geleden hebben biologen ze eens heel precies vergeleken. Ze vonden tussen de gorilla’s uit het oosten en die uit het westen veel meer verschillen dan je zo kunt zien. Zo veel zelfs, dat de westelijke en oostelijke gorilla nu als 2 verschillende soorten worden gezien. 

Binnen elke soort zijn ook verschillen. De oostelijke gorilla uit de bergen heeft langer haar dan de oostelijke laaglandgorilla. Die berggorilla’s zijn erg zeldzaam maar ook erg bekend. Er komen toeristen naar kijken en er zijn films over gemaakt. Minder bekend en nog veel zeldzamer is een aparte westelijke gorilla: de Cross River gorilla. Nog niet zo lang geleden dachten de biologen dat hij was uitgestorven. Dat is gelukkig (nog) niet zo. 

 

De enorme wouden in Afrika zijn helaas niet eindeloos

Vooral sinds de komst van kettingzagen en bulldozers verdwijnt het woud snel. De dikke bomen brengen veel geld op en Afrikanen zelf gebruiken veel brandhout. Zelfs in officiële natuurgebieden worden bomen gekapt. Als de houthakkers weg zijn, wordt de rest van het bos vaak platgebrand om akkers te maken.

Martin Harvey / WWF

Hoe beschermen we de gorilla?

Mensapen, zoals de gorilla, zijn heel intelligent. In gevangenschap kun je ze van alles leren, zelfs gebarentaal!

Ze hebben hun verstand in het wild vooral nodig om met elkaar te kunnen communiceren en voedsel te zoeken. Hele bijzondere dieren dus! Het Wereld Natuur Fonds beschermt de gorilla op 2 manieren:

  • 1

    Veilig oerwoud

    Als we de gorilla’s een kans willen geven om te herstellen en te overleven, dan moeten we ervoor zorgen dat hun bos veilig is. Het is alleen moeilijk dat voor elkaar te krijgen. In veel Afrikaanse landen waar gorilla’s leven, heerst namelijk oorlog. Zonder bos kan de gorilla niet leven. Dat betekent dus: kappen met kappen! WWF praat met veel verschillende organisaties om ervoor te zorgen dat er geen bomen meer gekapt worden.

  • 2

    Rangers en toeristen

    Veel mensen zijn afhankelijk geworden van het vlees van onder andere gorilla’s. Daarom proberen wij de bevolking in te laten zien dat je ook op andere manieren kunt eten en geld kunt verdienen. Bijvoorbeeld door toeristen toe te laten in de bossen, die dan voor veel geld op een afstand naar de mooie dieren kunnen kijken. In Afrika zijn daarom parkrangers getraind om de bossen te controleren op stropers. Ook kunnen zij de apen goed in de gaten houden.

Hoeveel gorilla's zijn er nog?

Het aantal berggorilla’s is in 2018 gestegen tot meer dan 1000!

Er zijn veel problemen in het gebied, maar toch zijn er de laatste jaren meer berggorilla's bijgekomen in Virunga. De berggorilla is daardoor de enige mensaap waarvan er steeds meer van bij komen. Van alle andere mensapen zijn er juist steeds minder.

 

Gorilla's tellen

In 2010 waren er nog maar 480 berggorilla's in Virunga. Nu zijn dat er 604. In totaal leven er wereldwijd nog zo'n 1004 berggorilla's in het wild. Dat het aantal berggorilla's zo is gestegen, is natuurlijk geweldig. Doordat WWF goed samenwerkt met de overheid in de landen waar de dieren leven en met andere natuurorganisaties, worden de dieren steeds beter beschermd. Maar helaas zijn er nog altijd gevaren voor de gorilla's.

 

Virunga

Virunga is een groot gebied dat in Afrika, in de landen Oeganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo ligt. Er leven naast de berggorilla's, nog 2 soorten mensapen: de Oostelijke laaglandgorilla en chimpansees. Ook komt de bedreigde okapi voor in Virunga.

Baby gorilla met hand voor zijn mond
Word gorilla expert
Dennis Stogsdill

Vertel je klasgenootjes alles over de gorilla

Zo help je mee dit bijzondere dier te beschermen!

Word ook Ranger

Hou jij van dieren en wil je ze graag beschermen? Dat kan! Word dan een echte Ranger! 

Ja, ik wil Ranger worden

Bekijk ook deze dieren

Vincent Munier

Alles over de pinguin

Verspreid over de wereld leven wel er 18 soorten pinguïns.
Een pinguïn is een vogel die niet kan vliegen. Zijn vleugels dienen als flippers. Een pinguïn kan goed zwemmen en duiken.
We zetten 3 soorten in het zonnetje…of in de kou:
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Bruine beer

De beren in de video wonen in Alaska. Maar in Europa leven ook bruine beren. Deze beer is zonder twijfel het sterkste dier van Europa!
Meer info
Wynand van Poortvliet

Papegaaiduiker

De papegaaiduiker is een bijzondere vogel, hij lijkt wel een beetje op een pinguïn.
Meer info
Mariëlle van Uitert / WWF

Spot de Big Five in Nederland

Je hoeft niet naar het buitenland om grote, stoere dieren te zien. Ook in Nederland loopt er genoeg wild rond. Onze bossen-expert Merijn vertelt je welke 5 dieren je echt moet spotten in Nederland.
Meer info
Kyle Levine

Dieren op reis

Als het vakantie is, ga jij misschien wel naar de camping of een dagje weg. Sommige dieren gaan ook op reis. Niet met de auto of het vliegtuig, maar op eigen poten en vleugels. Ga je met ze mee?
Meer info

Alles over de bij

Hij is geel met bruin en maakt heerlijke honing. Wat weet jij nog meer van dit bijzondere beestje?
Meer info