Vercingetorix

Galliër in verzet tegen Caesar

Lees en luister mee!

“We zijn in 50 v. Chr. Heel Gallië is bezet door de Romeinen… Helemaal? Nee! Want een dorpje van onverzettelijke Galliërs biedt koppig weerstand aan de overheersers.” Zo begint elke strip van Asterix, de Galliër.

Maar wist je dat hier een kern van waarheid in zit?

Er was precies in die tijd, wel degelijk iemand in Gallië, een gebied dat nu Frankrijk is, die echt verzet kon bieden tegen de machtige Romeinen.

In 58 voor Christus begon de bekende generaal Julius Caesar zijn veldtocht om Gallië te veroveren. Meer dan vijf jaar lang ging dat heel goed. Vooral door zijn “verdeel en heers” tactiek. Gallië bestond uit heel veel stammen met hun eigen koningen en Caesar zette de koningen tegen elkaar op zodat ze nooit samenwerkten. Zo kon Caesar makkelijk elke stam verslaan.

Romeinse soldaten in gevecht met Galliërs.

Totdat er een man opstond die het anders aanpakte. Hij was koning van een machtige stam, de Avernii, en zijn naam was Vercingetorix. Hij wist dat hij niet alleen met zijn stam tegen Caesar en zijn legioenen kon vechten. Vercingetorix kreeg het wél voor elkaar om een hele hoop stammen te verenigen en het Caesar lastig te maken. Dat deed hij voornamelijk door de bevoorrading van het Romeinse leger te stoppen en snelle verassingsaanvallen te uit te voeren. Hij won zelfs een paar grote veldslagen. Hierdoor sloten steeds meer stammen zich aan bij Vercingetorix. 

Uiteindelijk had Vercingetorix een leger van bijna 100.000 man en Caesar besloot hem te omsingelen bij het stadje Alesia. Daar bouwde de Romeinse generaal een paar gigantische forten zodat de Galliërs nergens heen konden. Na maanden omsingeld te zijn gaf Vercingetorix zich in 52 voor Christus over. Volgens de verhalen deed hij dat door zijn schild voor de voeten van Caesar te gooien.

Hiermee was de verovering van Gallië door de Romeinen compleet. Vercingetorix werd meegenomen naar Rome als een soort trofee. Daar zat hij 6 jaar in een kleine vochtige cel, met alleen water en brood, totdat hij voor een groot publiek de doodstraf kreeg.

Vercingetorix gooit zijn wapens en schild neer voor Caesar (Lionel Noyer, 1899)

Vercingetorix gooit zijn wapens en schild neer voor Caesar Uderzo & Goscinny, 29 oktober 1959)

Om dit verhaal af te sluiten: 

Wist je dat de naam Vercingetorix bestaat uit drie stukken?

- Ver: dit betekent "opper"

- Cingeto: dit betekent "krijger"

- Rix: dit betekent "koning"

Dus als je Vercingetorix zou vertalen in het Nederlands, zou hij Opperkrijgerkoning heten!

Waar?

Alesia ligt bij Alise-Sainte-Reine, Frankrijk

Meer weten?

Lees de strips van Asterix eens!