Telefoon: 055 – 785 62 68
DierNL
orka's

De orka

De orka is de grootste soort uit de familie van de dolfijnen. De orka heeft een gezet lichaam, met een stompe snuit. Het dier heeft één spuitgat, en grote peddelvormige buikvinnen. Wil je zelf meer weten over de orka en wil je dit graag delen met je klasgenoten? Houd dan je spreekbeurt over de orka!

Download de spreekbeurt

Geschiedenis van de orka

Wanneer de orka precies is ontstaan weet niemand. De orka is in 1558 als eerste beschreven door een wetenschapper. De orka is een van de 35 soorten van de dolfijnfamilie.

Kenmerken van de orka

Een orka is een zoogdier en heeft zwart witte kleuren. Een orka is warmbloedig net als wij. Zijn huid voelt een beetje aan als rubber. Op zijn rug heeft de orka een driehoekige vin. Bij deze rugvin zit een grijze vlek, deze noemen we ‘het zadel’. Een mannetje kan bijna 10 meter lang worden en weegt dan wel 10.000 kilo. Vrouwtjes worden niet langer dan 8 meter en wegen ongeveer 3.000 kilo. De orka leeft vaak in koud water rond de noord- of zuidpool.

orka

Een orka heeft longen waardoor hij steeds boven water moet komen om adem te halen. Het ademhalen doet hij met zijn neus. Onder water gaat het blaasgat met sterke spieren dicht, zodat er geen water in zijn longen komt. Zo kan de orka onder water zwemmen en eten zonder dat hij water in zijn longen krijgt.

Orka’s kunnen onder water met elkaar communiceren. Zelfs op grote afstand: ze kunnen zelf nog op 3 kilometer afstand met elkaar praten. Ze praten door middel van geluiden en klanken. Orka’s kunnen ook goed zien, zowel boven als onder water. Ze hebben daarnaast ook goede oren die verstopt zitten in de huid. Een orka kan alleen niet zo goed ruiken en proeven.

Wat eet een orka?

De orka is een roofdier. Dit betekent dat hij vooral dieren eet die ook in de zee leven, zoals vis. Eigenlijk houdt de orka van dezelfde vissoorten als waar veel mensen van houden: zalm, haring, tonijn en kabeljauw. In sommige gebieden komt het zelfs voor dat orka’s hele bruinvissen (een kleine dolfijn) en zeehonden eten.

Als bovenstaande diersoorten even niet in de buurt zijn, gaat de orka op zoek naar ander voedsel. Het kan dus wel eens voorkomen dat hij zelfs haaien en schildpadden eet.

In hele uitzonderlijke gevallen houdt de orka ook in de gaten of er toevallig een zeevogel vlak over het water vliegt. Dan grijpt de orka zijn kans, springt het water uit en hapt de vogel uit de lucht. Zoiets levert hele spectaculaire beelden op.

Voortplanting en geboorte

De bevalling van een orka vindt plaats in het water. De meeste orka’s worden tussen oktober en maart geboren. Een baby orka wordt ook wel een kalf genoemd. Een pasgeboren orka weegt tussen de 260 en 350 kilo. Ze blijven meestal een jaar bij hun moeder. Het kalf drinkt moedermelk met veel vetten. Dit is goed voor de baby zodat hij lekker warm blijft in het koude water. Wil je weten hoe een baby orka drinkt? De moeder zwemt vlak onder het wateroppervlakte. Zo kan de baby goed bij de speen. Het drinken duurt maar 5 tot 10 seconden. De baby doet dit een paar keer per uur.

Er zit een groot verschil tussen de levensverwachtingen van mannetjes- en vrouwtjesorka’s. De vrouwtjes kunnen net zo oud worden als mensen, tot wel 90 jaar! De heren onder deze prachtige walvissoort worden vaak niet ouder dan 60 jaar.

De orka als huisdier

Een orka als huisdier houden kan natuurlijk niet. Daar is het dier veel te groot voor en het is ook nog eens verboden. Een orka in een dierentuin of dolfinarium zien de mensen ook niet graag. Het houden van orka’s in gevangenschap is onverantwoordelijk. De dieren leven in het wild in grote groepen. De orka voelt zich niet goed in de veel te kleine aquaria en kan daar ook niet jagen. Orka’s kunnen zelfs agressief worden in gevangenschap, terwijl het helemaal geen agressieve dieren zijn. Ze zullen een mens bijvoorbeeld nooit wat aan doen.

De orka in het wild

Orka’s leven in groepen, zo’n groep bestaat uit 2 tot 90 dieren. Heel soms zijn er orka’s die alleen leven. Deze solitaire individuen zijn altijd mannetjes. Binnen een groep heeft het oudste vrouwtje de leiding over de groep. Orka’s en tuimelaars kunnen met elkaar communiceren, daarom komt het weleens voor dat deze dieren samen gevonden worden. Een tuimelaar is een sociale dolfijn.

groep orka's

Leuke weetjes

Wist je dat....

DierNL en de orka

DierNL helpt verschillende organisaties die geld nodig hebben om dieren te kunnen helpen. Bijvoorbeeld organisaties die helpen met de opvang van zieke orka’s.

Stiching DierNL

Help de dieren in nood

In Nederland worden nog altijd vele dieren verwaarloosd en aan hun lot overgelaten. Help deze dieren.

Word donateur

Initiatieven die DierNL o.a. ondersteunt

Bekijk hier al onze projecten

Contact

Honingzwam 127, 7324 CC APELDOORN

Telefoon: 055 – 785 62 68

KVK-nummer: 61863157