Wat is een schrikkeldag?

Schrik niet! Dit jaar is er ook een 29 februari. Deze dag komt maar één keer in de vier jaar voor. Wist jij dit al over de bijzondere dag?

Clock with february 29th written on it. Leap year concept. 3d illustration.
© Getty Images

Wat is een schrikkeldag?

Een jaar duurt normaal 365 dagen, maar om de vier jaar duurt het een dag extra. Die schrikkeldag is er niet zomaar. Dat heeft te maken met de tijd die de aarde nodig heeft om om de zon heen te draaien. Dat duurt niet precies 365 dagen, maar 365 dagen en zes uur. Na vier jaar zijn die extra uren samen 24 uur. Dat is precies één dag. Daarom is er eens in de vier jaar een extra dag in het jaar.

Schrikkelseconde

En dan nog klopt onze klok niet helemaal met hoe de aarde draait. Daarom wordt er soms ook een schrikkelseconde toegevoegd. De laatste keer dat dat gebeurde was op 31 december in 2016. De dag duurt dan een seconde langer dan normaal. Maar computers raken daarvan in de war. Daarom is afgesproken dat die schrikkelseconde vanaf 2035 niet meer wordt gebruikt.

Februari

Maar waarom is die extra dag in februari? Dat heeft te maken met de kalender van de Romeinen. Het jaar begon bij hen in de lente, februari was daarom de laatste maand van het jaar. De schrikkeldag voegden ze aan het eind van het jaar toe.

11.000

Zoveel mensen zijn er ongeveer in Nederland jarig op schrikkeldag.

Schrikkelfamilie

In Groot-Brittannië zijn er drie generaties achter elkaar kinderen geboren op schrikkeldag. Dat is wel heel toevallig! Opa Peter Anthony in 1940, vader Peter Eric in 1964 en dochter Bethany Wealth in 1996. Volgens Guinness World Records zijn ze de enige familie waarvan bekend is dat er drie generaties achter elkaar zijn geboren op 29 februari.

Grote sprong

Het woord schrikkel komt van het ouderwetse woord ‘scricken’. Dat betekent opspringen, of een grote stap of sprong nemen. In een schrikkeljaar verspringen de dagen namelijk.

Beter niet trouwen

In Griekenland geloven ze dat je beter niet kunt trouwen in een schrikkeljaar. Dat zou zorgen voor ongeluk en je huwelijk zou eindigen in een scheiding.

Schrikkelfestival

In de stad Anthony in Texas in de Verenigde Staten wordt elk jaar de verjaardag van ‘schrikkelbaby’s’ gevierd met een speciaal festival. Iedereen die jarig is op 29 februari mag gratis naar het festival en krijgt een cadeautje.

Schrikkelkrant

In Frankrijk komt ieder schrikkeljaar de krant La bougie du Sapeur (De kaars van de Sapper) uit. Die is gebaseerd op een Frans stripfiguur. De grappige krant verschijnt sinds 1980. Je kunt een abonnement nemen voor maar honderd euro per eeuw.