Sluiten

Spreekbeurt luipaardgekko

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de luipaardgekko. Handig als je een spreekbeurt over de luipaardgekko gaat houden!

Maak kennis met de luipaardgekko

Hoe ziet de luipaardgekko eruit?

De luipaardgekko is een grondgekko, dat wil zeggen dat hij niet tegen muren en plafonds kan lopen zoals de meeste andere gekko's. Hij wordt actief als het donker wordt. Hij heeft een plat lichaam en grote ogen en wordt ongeveer 25 centimeter lang. De staart lijkt uit aparte onderdeeltjes te bestaan en is iets korter dan de rest van zijn lichaam. In het wild is de luipaardgekko wit-geel met bruine en zwarte vlekken. Over zijn hele lichaam heeft hij wratjes. Daarnaast zijn er heel veel verschillende kleuren gekweekt, zoals geel met roze banden of vlekken, felgeel of oranje. Ook zijn er reuzenexemplaren, die langer en zwaarder kunnen worden dan de gewone luipaardgekko. Luipaardgekko’s kunnen 20 jaar oud worden.

Hoe leeft de luipaardgekko?

De luipaardgekko leeft in Iran, Pakistan, Afghanistan en India in halfdroge steenachtige gebieden. Overdag schuilt hij in holen en als het donker wordt, jaagt hij op insecten en andere kleine dieren. Hij kan goed klimmen. Als hij door een roofdier wordt aangevallen, kan hij een deel van zijn staart afstoten. Dat heet autotomie. De losse staart blijft nog even bewegen, waardoor het roofdier wordt afgeleid en de gekko kan ontsnappen. Het missende deel van de staart groeit wel weer aan.

Voortplanting

Luipaardgekko’s kunnen jongen krijgen als ze een tot twee jaar oud zijn. Het mannetje heeft twee verdikkingen onder de staartwortel, en een omgekeerde V-vorm van kleine gaatjes tussen zijn achterpoten. Hij kan een geur afgeven om vrouwtjes te lokken. De paartijd loopt van februari tot september. Omdat ze zo’n 21 dagen na het paren eieren moet leggen, heeft het vrouwtje extra voeding en kalk nodig. Ze legt één tot tien keer per jaar twee eieren in vochtig veenmos of vochtig zand. Bij 26 tot 30 graden duurt het broeden ongeveer drie maanden en komen er vooral vrouwtjes uit, bij 32 graden duurt het anderhalve maand en komen er vooral mannetjes uit de eieren. De eerste week na het verlaten van het ei eten de jongen soms niet. Dan vervellen ze en beginnen ze te eten.

Bijzonderheden over de luipaardgekko

Het is goed om een luipaardgekko winterrust te geven. Dit duurt ongeveer twee maanden. Draai de temperatuur langzaam omlaag, naar 15 tot 20 graden overdag en ’s nachts maximaal 5 graden kouder. Geef hem ook steeds minder licht, tot 8 uur per dag. Na de winterrust gaan de temperatuur en het aantal lichturen weer langzaam omhoog.

Als je een gekko koopt, let dan op dat hij niet mager is, oplettend is en heldere ogen heeft. Hij mag geen tenen missen en moet een schone huid en neus hebben. Bij hele jonge dieren kun je niet zo goed zien of ze gezond zijn, dus koop ze pas vanaf een maand of zes oud.

Koop geen gekko die uit het wild is gevangen. Zulke gekko's zijn vaak kwetsbaarder in gevangenschap dan gekweekte dieren, die gewend zijn aan het leven in een terrarium.

Het is slim om lid te worden van een reptielenvereniging. Daar weten ze vaak heel veel over deze dieren en kunnen je met veel dingen helpen.

Verzorging van de luipaardgekko

een verblijf voor de luipaardgekko

Voor een luipaardgekko heb je een terrarium met een grondoppervlakte van minstens 0,50m2 en een minimale hoogte van 40cm nodig. In een hoger terrarium kunt je meer klimmogelijkheden maken. Zorg voor een achterwand in het terrarium, want als je er helemaal doorheen kunt kijken wordt de gekko nerveus. Er moet voldoende frisse lucht in kunnen, maar het mag niet tochten.

Gebruik op de bodem beukensnippers, kwartszand of platte stenen zoals leisteen. De luipaardgekko poept en plast soms op dezelfde plek. Gebruik daar bijvoorbeeld papier, wat je makkelijk kunt vervangen. Geef de gekko’s klimtakken, platte stenen en schuilplaatsen zoals boomschors of planten. Zet dit stevig vast en laat ze op de bodem van het terrarium steunen, want soms kan de luipaardgekko proberen er onderdoor te graven. Dan kan het instorten. Lijm stenen eventueel op elkaar vast, dat is steviger.

De temperatuur moet tussen 25 en 35 graden liggen. ‘s Nachts mag de temperatuur dalen naar 20 tot 25 graden. Er moeten altijd warmere en koelere gedeeltes zijn, zodat de gekko kan kiezen. Je kunt een warmtemat onder een deel van het terrarium gebruiken en warmtespotjes boven het terrarium hangen. Gebruik ook een UV lamp, die heeft de luipaardgekko nodig om beter kalk te kunnen opnemen. Laat het licht twaalf uur per dag aanstaan. Gebruik een tijdklok voor het licht, zodat het op vaste tijden dag en nacht is. Zorg dat de gekko niet tegen hete lampen aan kan lopen. Zet een donker bakje neer met daarin wat vochtig veenmos, zodat de gekko een plek heeft om eieren te leggen. Soms vinden gekko’s het prettig om hier gewoon in te liggen, vooral bij het vervellen. Zorg altijd voor een bakje met schoon drinkwater en een bakje met calciumpoeder of fijngemaakt sepia.

wat eet een luipaardgekko

Voer de gekko maximaal drie keer per week. Hij eet krekels, kakkerlakken, en af en toe meelwormen of wasmotten. De dieren die je hem te eten geeft moeten kleiner zijn dan de kop van de gekko. Dieren die niet worden opgegeten moet je uit het verblijf halen, want ze kunnen de huid van je gekko beschadigen. Aan vrouwtjes die eieren moeten gaan leggen kun je een keer per maand een pasgeboren muisje geven. Sommige luipaardgekko’s houden ook van af en toe wat zacht fruit. Wissel het voer af, dan krijgt de gekko alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Luipaardgekko’s hebben extra kalk nodig en andere mineralen. Er is speciaal poeder waar dit in zit. Strooi dit over al het voer heen. Let wel op de houdbaarheid. Strooi ook af en toe wat stukjes sepia of eischaal in het terrarium. Zorg altijd voor vers drinkwater.

een luipaardgekko verzorgen

Houd het terrarium goed schoon. Haal elke dag voedselresten en mest weg, voordat je de dieren opnieuw voert. Geef ook elke dag schoon drinkwater. Vervang de bodembedekking zodra het vies of nat wordt. Maak dan meteen de rest van het terrarium schoon, ook de spullen die er in staan en liggen. Spoel wel altijd heel goed na als je een schoonmaakmiddel hebt gebruikt! Gekko’s worden minder snel ziek in een schoon terrarium en als ze zo weinig mogelijk spanning hebben. Als de gekko zich vreemd gedraagt en bijvoorbeeld slecht eet of diarree heeft, ga dan naar een dierenarts die verstand heeft van reptielen.

Is de luipaardgekko een huisdier voor jou?

Nee, niet voor jou in je eentje, maar samen met je ouders kan het wel. Zorg dat je weet hoe je dit dier goed kunt houden en verzorgen en laat je helpen met het opzetten van het terrarium en de techniek, zoals verwarming.

Wat wel en wat niet!

WEL… het terrarium op een rustige plaats zetten en rustig bewegen in de buurt van het terrarium.

NIET… bij zijn staart pakken, want die laat dan los! Wees ook voorzichtig met zijn huid, die is erg gevoelig.

WEL… altijd je handen wassen nadat je met het dier of het terrarium bezig bent geweest. Reptielen kunnen bacteriën overbrengen

Leuke weetjes over luipaardgekko's

De luipaardgekko bewaart energiereserves in zijn staart in de vorm van vet.

Prooidieren kun je het beste eerst bijvoeren met bijvoorbeeld kattenvoer of visvoer. Hierdoor wordt hun voedingswaarde groter.

Voordat de luipaardgekko in winterrust gaat, moet je hem minder vaak voeren. Tijdens de winterrust eet hij niet of maar heel weinig.