De naam van de Aldabra reuzenschildpad verwijst naar Aldabra, een atol in de Seychellen. Hier leeft deze schildpad.

Wat eet hij het liefst?

Net als andere soorten landschildpadden, is de Aldabra reuzenschildpad een echte planteneter. Het is een grazer, die zijn leefgebied stelselmatig kan afgrazen.

Groot, groter, grootst

De Aldabra reuzenschildpad is zonder twijfel een enorme schildpad. Het schild van een mannetje kan wel 1,2 meter lang worden, meer dan twee keer zo groot als een gemiddelde landschildpad. Dit maakt de Aldabra reuzenschilpad de grootste landschildpad ter wereld. Met hun enorme gewicht is het soms erg vermoeiend om veel te doen. Vaak rusten ze overdag, maar sloom zijn ze niet, als ze willen kunnen ze best hard lopen.

Vrouwtje verlaat het nest

Het vrouwtje legt vier tot veertien rubberachtige eieren in een ondiep, droog nest. Slechts de helft van deze eieren is bevrucht. Net als andere schildpadden, is er ook bij de Aldabra reuzenschildpad geen sprake van broedzorg. Nadat het vrouwtje haar eieren heeft gelegd, verlaat ze het nest. Bij hoge temperaturen komen de eieren uit na 110 dagen, bij lage temperaturen na 250 dagen. De jonge schildpadden graven zichzelf uit het nest en trekken op eigen houtje de wereld in.

Primeur bescherming

Tijdens de Gouden Eeuw waren zeelieden vaak maanden op zee. Zodra ze onderweg aan land kwamen, haalden ze kilo’s voedsel aan boord. Rond de Indische Oceaan vingen de zeelieden vooral reuzenschildpadden, met als gevolg dat deze landschildpadden snel in aantallen afnamen. Gelukkig werd het leefgebied van de reuzenschildpadden tot beschermd gebied uitgeroepen: de reuzenschildpad was een van de eerste beschermde diersoorten ter wereld. Ze kunnen een leeftijd bereiken van meer dan 180 jaar.
 

Is geadopteerd door: