Waarom mag ik in een museum niet met flitslicht fotograferen?

Wetenschap & Techniek
museum schilderij flits

Misschien ben je wel eens naar een museum geweest. Dan heb je vast wel de bordjes gezien waarop staat: verboden foto's te maken met flits. Waarom is dat eigenlijk?

Twee redenen

Er zijn twee redenen waarom je in een museum geen foto's mag maken met een flitslicht. De eerste reden is dat heel veel flitslicht niet goed is voor een schilderij. Eén flitser maakt niet uit, want dat is heel kort.

Flitslicht

Sommige schilderijen zijn erg populair en worden dagelijks heel veel met een flits gefotografeerd. Dit is op de lange duur niet goed voor een schilderij. De UV-straling in het licht is schadelijk voor een schilderij. Het tast de verf van het schilderij aan, waardoor het schilderij op den duur minder mooi wordt.

Warmte

Warmte is ook niet goed voor een schilderij. Daarom staan er ook nooit grote felle lampen in een museum, want die geven te veel warmte af. Door te veel warmte droogt de verf sneller en kunnen er barstjes in het schilderij komen. Door te veel daglicht en UV-licht veranderen kleuren in een schilderij. Kleuren zoals rood en geel verdwijnen als eerste uit een schilderij. Een schilderij dat te veel in de zon heeft gehangen wordt meer blauw van kleur. Dat is natuurlijk heel erg zonde!

Wat een geflits!

Een andere belangrijke reden dat er niet geflitst mag worden, is misschien nog wel dat het voor de bezoekers erg vervelend. Je kunt dan niet meer rustig naar een schilderij kijken, omdat andere bezoekers de hele tijd aan het flitsen zijn! Het verbod op flitsen is daarom fijn voor zowel het schilderij als voor de bezoeker.

Wist je dat...

Een schilderij met flitslicht op de foto zetten ook niet mooi wordt? Het flitslicht reflecteert namelijk op de foto, waardoor je zo'n witte vlek op het schilderij ziet.