Terug Terug naar overzicht

Hoe werkt een luchtballon?

iStockphoto / Gettyimages, Londen

Bij mooi weer zie je ze weleens een luchtballon zweven in de lucht. Misschien heb je zelfs weleens zo'n ballonvaart gemaakt. Hoe werkt het nou precies? De ballon bestaat uit een dun, niet brandbaar omhulsel van doek. Wanneer die gevuld is met lucht heb je (meestal) een bolvormige ballon. Verder heeft de ballon een mand voor de ballonvaarders, een gasbrander en een of meer gasflessen.

Hoe stijgt de ballon op?
Met grote ventilatoren wordt lucht in de luchtballon geblazen. Een gasbrander verwarmt vervolgens de lucht in de ballon. De ballon bevat dan na een tijdje warme lucht. Omdat warme lucht lichter is dan koude lucht stijgt de ballon op. Je kunt de hoogte van de ballon regelen door de branders meer of minder te laten branden. De lucht in de ballon wordt daardoor warmer of minder warm.

Waar kom je terecht?
De richting van de ballon kun je niet bepalen. Dat hangt van de windrichting af. Je kunt wel, als je de windrichting weet, een beetje voorspellen waar je naar toe gaat. En dan moet je een geschikte plaats kiezen om te landen. Dat doe je door de brander lager te zetten of uit te doen.