Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Hoe kunnen we vaker buiten les krijgen?

kies zelf een vraag

Hoe kunnen we vaker buiten les krijgen?

Dit heb je nodig

Niets.

1

Hoe zoek je dit uit

Op buitenlesdag geven veel meesters en juffen een dagje buiten les. Supergezond, meer bewegen en al die frisse lucht. Je gaat je er beter van concentreren en blijft er wakker van. Wat zou het fijn zijn als je vaker les zou krijgen buiten je muffe klaslokaal! Bedenk met de klas en je juf of meester wat jullie allemaal buiten zouden kunnen leren.

Bespreek met elkaar

  • Wat is het voordeel van buiten les krijgen? Bespreek met z’n allen hoe je je voelt na een dagje buiten zijn en na een dag binnen zijn. Wat is het verschil? En waarom zou dat zo zijn?
  • Stel dat je op het schoolplein les krijgt. Gewoon wiskunde of aardrijkskunde of zo. Hoe moet dat dan? Daar staan geen digibord en tafels en stoelen. Verzin samen slimme oplossingen om buiten ook alles te hebben wat je nodig hebt voor een goede les.
  • Zodra het een beetje vies weer is, wil niemand buiten zijn. Logisch. Gelukkig heb je ook gewoon je droge klaslokaal nog. Maar in vies weer kun je buiten juist ook veel leren. Je kunt ontdekken waar het regenwater heen stroomt bijvoorbeeld. En wat beestjes op het schoolplein doen tijdens een storm. Wat voor redenen zijn er nog meer om juist met vies weer een lesje buiten te doen?

Aha! Zo zit dat dus...

Wist je trouwens dat er een eeuw geleden in Nederland (en in andere landen) speciale openluchtscholen werden gebouwd? Zulke scholen waren zo ontworpen dat er heel veel frisse lucht was. Vaak hadden ze bijvoorbeeld enorme ramen die helemaal open konden. De scholen waren toen vooral bedoeld voor zieke kinderen, die last van hun longen hadden. Later werden er ook openluchtscholen voor gezonde kinderen geopend.

Uit onderzoek is gebleken dat niet alleen de meeste kinderen, maar ook de meeste juffen en meester liever vaker buiten lesgeven. Toch wordt nog 99,5% van alle lessen binnen gegeven. Als jullie met de klas een plan verzinnen om dat te veranderen, zijn heel veel kinderen én juffen en meesters jullie dankbaar.