Waar komt vuurwerk vandaan?

Salpeter, houtskool en zwavel = vuurwerk! Vroeger gebruikten ze dat om boze geesten weg te jagen. Nu steken mensen het af om het nieuwe jaar te vieren.

Door Redactie
vuurwerk

Er was eens een man die eeuwen geleden salpeter morste. Dat is een chemische stof die vroeger wel eens werd gebruikt als vervanger van zout. De poeder viel in het houtvuur (waar houtskool en zwavel in zitten) en begon te knetteren. Zonder dat het de bedoeling was, had hij vuurwerk uitgevonden! Pas vijftig jaar geleden werden rotjes, zevenklappers, vuurpijlen en gillende keukenmeiden echt populair. Toch werkt vuurwerk al honderden jaren met hetzelfde principe: het is buskruit dat ontploft. Door een mengsel van salpeter met houtskool en zwavel.

Vuurmakers in de lucht

In de Middeleeuwen begonnen de mensen vuurwerk te gebruiken. Niet omdat ze zo blij waren met het nieuwe jaar. Vuurwerk was toen een oorlogswapen. De vijand was namelijk doodsbang voor al dat vurige geknal. Er bestond zelfs een geheimzinnig beroep: vuurmaker. Niet zonder gevaar trouwens: het gebeurde regelmatig dat deze mannen met het vuurwerk mee de lucht in vlogen!

Boze geesten

Misschien sta jij normaal op oudjaar te kijken naar alle mooie vuurpijlen. Maar in de achttiende eeuw hadden ze geen siervuurwerk. Het moest vooral hard knallen! Dat was niet omdat ze het zelf zo leuk vonden. Vuurwerk was bedoeld om boze geesten weg te jagen. Die waren volgens de mensen rond kerst en oud en nieuw namelijk overal aanwezig. Nu steken mensen vuurwerk af om te vieren dat het nieuwe jaar is begonnen.