Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Kunnen jij en je vrienden samen in een tafel veranderen?

kies zelf een vraag

Kunnen jij en je vrienden samen in een tafel veranderen?

Dit heb je nodig

  • Vier vrienden
  • Vier krukken
1

Zo zoek je dit uit:

Zet de vier krukken in een klein vierkant. Zet ze zo neer dat iemand die op een kruk zit en achterover gaat liggen met zijn schouders op een andere kruk terechtkomt. Ga alle vier op een kruk zitten en houd je voeten op de grond. Laat je bovenlijf rustig achterover zakken, tot je allemaal met je hoofd op de bovenbenen van een van je vrienden ligt. (Daarom is het wel fijn om dit met vrienden te doen en niet met vreemden.) Laat een vijfde persoon nu één voor een de krukken weghalen.

2

Bespreek met elkaar:

  • Wat gebeurde er?
  • Hoe denk je dat dit komt?

 

Aha! Zo zit dat dus...

Je zou misschien denken dat jullie allemaal meteen op de grond storten. Dat doet de zwaartekracht toch? Maar nee, jullie blijven keurig staan/hangen en vormen met elkaar een mooie vierkante tafel. Het is een kwestie van gebalanceerde krachten: zolang jullie alle vier op elkaar kunnen leunen, kun je de zwaartekracht samen de baas blijven. Pas als een de eerste van de vier personen door zijn of haar benen zakt, stort de hele menselijke tafel in. Vrienden: samen sta je sterk!