Documentatiecentrum

Opkomen voor jezelf

Soms maak je iets vervelends mee. Iemand wil iets van jou wat jij niet wilt. Je wordt uitgescholden. Of gepest. Er worden dingen over je gezegd die niet waar zijn. Iemand wil je een trap geven. Of iets van je afpakken. Zo'n situatie heet een bedreigende situatie. In zulke situaties moet je voor jezelf opkomen. Dat kan op veel manieren. Je kunt wegrennen. Je kunt schreeuwen. Je kunt ook klappen uitdelen, schoppen, krabben, bijten of spugen. Vaak is praten beter. Soms is het genoeg om gewoon te zeggen wat je wel en niet wilt. Hoe je het best kunt opkomen voor jezelf hangt van de situatie af.

© Gerard Verschooten, Nijmegen

Jezelf verdedigen kun je leren door op een verdedigingssport te gaan, zoals judo.

Vluchten, vechten of praten

Wat moet je doen als iemand ruzie met je zoekt? Om daarachter te komen maak je eerst een inschatting van je tegenstander. Je beoordeelt degene die tegenover je staat. Is hij sterk? Is hij snel? Is hij slim? Kan hij tegen zijn verlies? Als je tegenstander veel groter is, kun je misschien het beste wegrennen. Je kunt je ook verstoppen voor je tegenstander. Tijdens oorlogen moeten mensen dat vaak om te kunnen overleven. Door je te verstoppen vermijd je het contact met de tegenstander. Je zorgt ervoor dat hij of zij je niet ziet. Bij een oorlog is dat soms echt nodig. Maar bij een gewone ruzie lost het meestal niets op. Je vermijdt alleen het probleem. Als jij je telkens verstopt voor het meisje in je klas dat jou pest, is zij altijd de winnaar. Je kunt er dan beter eens over praten met een leerkracht.
Hulp zoeken is ook een vorm van voor jezelf opkomen. Voor kinderen die liever met een onbekende praten, is er de Kindertelefoon. De mensen bij de Kindertelefoon luisteren naar je probleem. En vaak geven ze je goede raad.

Soms is het verstandig om hulp te zoeken. De Kindertelefoon kun je elke dag gratis bellen tussen 14.00 en 20.00 uur.

Vechten kan een goede manier zijn om jezelf te verdedigen. Het meest bereik je met een gerichte trap of klap. Dit kun je leren door een verdedigingssport. Judo bijvoorbeeld. Iemand die aan judo doet, is een judoka. Een judoka probeert zijn of haar tegenstander ten val te brengen. Met een beenworp, een heupworp of een schouderworp. Daar heeft een tegenstander zelden van terug.
Het mooiste is het natuurlijk als dit allemaal niet hoeft. Als je door te praten een oplossing zoekt. Daarvoor heb je zelfvertrouwen nodig. Het woord zegt het al, dat is vertrouwen in jezelf. Probeer positief te denken. Denk aan alles dat je goed kunt. Stel dat je een buurjongen hebt die je altijd uitlacht omdat je klein bent. Bedenk dan eerst dat jij slimmer bent dan hij. Hij lacht jou immers uit en dat is dom. En vraag hem dan gewoon eens waarom hij dat doet. Kijk hem daarbij rustig aan, dan kom je sterk over. Misschien heb je dan geen last meer van hem. Misschien moet je hem er nog van overtuigen dat hij stom bezig is. Zeg bijvoorbeeld dat jij je eigen lengte niet hebt bedacht. En dat hij zich zeker groter voelt door jou te pesten, omdat je klein bent. Waarom wil hij zich groter voelen?

Details en informatie

  • Titel: Opkomen voor jezelf
  • Auteur(s): Jan-Willem Driessen
  • Nummer: ic041
  • Niveau: 4
  • Siso: J 618.8
123movies