Terug Terug naar overzicht

Hoe wordt stroom gemaakt?

Shutterstock, New York

Als je een zonnecel in de zon houdt, kun je er een elektromotortje mee laten draaien. Hoe meer licht, hoe sneller de motor draait. Met (zon)licht en een zonnecel kun je dus elektriciteit maken. Er is nog een manier. Als je een dynamo tegen je fietsband laat draaien, gaat het fietslampje branden. Hoe sneller je fietst, hoe feller het lampje brandt.

Op deze manier wordt een groot deel van de elektriciteit die je in huis gebruikt ook gemaakt. Grote dynamo's worden aan het draaien gebracht, dit geeft elektriciteit. Net als op de fiets. Maar er is een probleem: hoe krijg je die grote dynamo's draaiend? Daarvoor heb je ook weer energie nodig.

Dat gaat zo: met brandstoffen, zoals olie of steenkool, wordt water verhit tot er stoom af komt. Net zoals met een fluitketel water op het gas. Die stoom heeft ruimte nodig. De stoom gaat via een buis naar een turbine. Die werkt zoals een waterrad. Door de druk van de stoom gaat de turbine draaien. Hieraan zit een dynamo (generator) die meedraait. En zo wordt elektriciteit gemaakt. (bron: Willem Wever)