Plompe lori, een giftig zoogdier

Sanne van Gammeren, 19 juni 2017

In de jungle van Azië en Indonesië kruipt een bijzonder dier rond. Met zijn grote, ronde ogen kan hij ‘s nachts goed zien. Met zijn grijphanden sluipt hij van boom naar boom. ‘s Nachts zoekt dit wezen naar insecten, vogeleieren en vruchten. Overdag slaapt het dier tussen de takken, opgerold als een bal. Maar het bijzonderste is dat het een giftig zoogdier is. Dat zie je niet vaak in het dierenrijk. Deze aparte halfaap heet de grote plompe lori.

Onderdeel van:

Giftige ellebogen

Als de plompe lori zich bedreigd voelt, blijft hij heel stil zitten. Hierdoor valt hij niet op. Als een belager te dichtbij komt, verdedigt de plompe lori zich met een giftige beet. Eerst likt hij gif uit gifklieren aan de binnenkant van zijn ellebogen. Dit gif mengt met zijn speeksel, waardoor de beet giftig en gevaarlijk is. Een moeder gebruikt haar gif ook om haar jong te beschermen. Voordat zij het jong achterlaat om voedsel te zoeken, smeert ze de vacht van het jong in met gif. Hierdoor wordt de vacht van het jong giftig en is het beter beschermd tegen aanvallers.

De Plompe lori in verdedigende houding. Hij brengt zijn ellebogen dicht bij zijn mond, zodat de vloeistof die hij hierin produceert zich met zijn speeksel kan mengen tot een gif.
(c) Wikimedia I Door: Daniel Mietchen I Licentie: CC BY 2.0

Doen als een slang?

De vijanden van de plompe lori zijn slangen, de Indische Kuifarend en de Orang-Oetan. Naast het gebruik van gif verdedigt de plompe lori zich nog op een andere manier. De lori heeft zwarte oogvlekken en een bijzonder kleurpatroon op zijn gezicht en rug. Er zijn wetenschappers die overeenkomsten zien in het patroon van de lori en van de cobra. De cobra waarschuwt vijanden met zijn patroon en geluid. Ook zijn er wetenschappers die het geluid van de lori vinden klinken als het geluid van de cobra. Wetenschappers denken dat de Lori daarom op de cobra lijkt.

Lori in de collectie

Naturalis heeft meer opgezette plompe lori’s in de collectie. Eentje komt zelfs uit het jaar 1800! De meeste exemplaren zijn ongeveer honderd jaar oud. Toen handelden mensen nog in exotische dieren. Nu gebruikt Naturalis de lori’s voor onderzoek. Tegenwoordig wordt de collectie aangevuld met dood gevonden dieren. De plompe lori’s in de zoogdiercollectie zijn droog opgezet. Dat betekent dat de huiden zo behandeld zijn dat de lori in een bepaalde houding staat. Het skelet of de schedel bewaard men apart van de huid. Gif en droge lucht beschermen huid en vacht tegen vraat van insecten en schimmelgroei.

Wat vind jij: hebben de wetenschappers gelijk?

Plompe lori imiteert Cobra
(C) Thinkstock I Door: Seregraff I Licentie: CC BY-NC-SA 4.0