Sluiten

Spreekbeurt rat

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de rat. Handig als je een rat wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de rat gaat houden!

Maak kennis met de rat

Hoe ziet een rat eruit?

Veel mensen vinden ratten vies of eng, maar eigenlijk zijn het hele slimme en vriendelijke dieren. Ze kunnen ongeveer vijfentwintig centimeter lang worden, en hun staart is bijna net zo lang als hun lichaam! Je hebt tamme ratten in verschillende kleuren en met verschillende soorten vacht. Zo zijn er kale ratten (sphynx), met krulletjes (rex) of met grote oren (dumbo). Ook bestaan er ratten zonder staart. De dieren worden gemiddeld twee jaar oud.

Hoe leeft de rat?

Wilde ratten leven in groepen. Overdag slapen ze veel en pas als de zon onder is, leven ze op. Als ratten ouder worden, worden ze soms kaal, of ze worden lichter van kleur. In het wild komen ze over bijna de hele wereld voor tot in de binnenlanden van Afrika. Hun oorspronkelijke leefgebied was waarschijnlijk Noord-China. Ratten voelen zich al snel ergens thuis, vooral in de buurt van de mens. Hun favoriete leefgebieden zijn kelders, kruipruimten, schuren, stallen, vuilnisbelten, graan- en houtopslagplaatsen, aan de rand van sloten en dijken, onder de grond in uitgebreide holen en op sommige plekken in de buurt van riolen en ander vervuild water. Maar ook in gebieden waar geen mensen voorkomen, zoals op onbewoonde eilanden, komen ze voor.

Voortplanting

Ongeveer 22 dagen na de bevruchting worden 8 tot 12 jongen (rittens) geboren. Die zijn kaal en blind en wegen ongeveer 4 gram. Als ze een dag of acht oud zijn, krijgen ze haartjes en na twee weken gaan de oogjes open. Als ze drie weken zijn, gaan ze zelf eten, maar tot een week of vijf lusten ze ook nog graag moedermelk. Na vijf weken zijn de ratjes zelfstandig. Mannetjes en vrouwtjes kun je uit elkaar houden doordat vrouwtjes tepeltjes hebben, en mannetjes niet.

Bijzonderheden over de rat

Ratten zijn groepsdieren, ze leven ze liefst samen met soortgenoten. Een rat alleen houden is dus eigenlijk zielig.

Ratten zijn schemer- en nachtdieren, dus zijn ze vooral ’s avonds actief.

Om te voorkomen dat je een heleboel jonge ratjes krijgt, kun je mannetjes en vrouwtjes beter niet bij elkaar zetten.

In het oog- en neusvocht van ratten zit een roodbruine kleurstof. Daardoor lijkt het soms of hij bloedt. Een echte bloedneus komt bij ratten bijna nooit voor.

Verzorging van ratten

een verblijf voor de rat

Ratten houden van klimmen en spelen. Zorg er daarom voor dat hun kooi voor twee ratten minstens 100 cm breed, 50 cm diep en 70 cm hoog is. Hoe meer ratten, des te groter de ruimte moet zijn. Een goede kooi bestaat uit een  bak met daar bovenop stalen tralies (ratten knagen graag!) waar ze niet tussendoor kunnen. Maak een paar verdiepingen in de kooi. Op de bodem kun je papier of houtsnippers doen. Je kunt geen zaagsel gebruiken, want dat is te stoffig voor ratten. Zorg dat de kooi niet op de tocht staat, en ook niet in de felle zon of naast de verwarming!

In het rattenhuis moeten een paar slaaphuisjes zijn. Geef ook materiaal waar ze een nest mee kunnen maken, zoals papieren zakdoekjes. Geef geen hamsterwatten of stof waar draden af komen die om hun pootjes en staart gaan zitten.

Geef ze wat speelgoed tegen de verveling. Bij de dierenspeciaalzaak kun je speciale rattenspeeltjes kopen, maar ook met takken, klimspeelgoed of gewoon een schone glazen pot kunnen jouw ratten veel lol hebben. Als je jouw rat regelmatig nieuw speelgoed geeft, zul je zien dat hij daar erg blij van wordt. Een looprad mag alleen als het zo groot is dat de rat er met een rechte rug in kan lopen en zonder dat hij steeds omhoog moet kijken. Ook mogen er geen spijlen en tralies aan het rad zitten. Eén zijkant moet helemaal dicht zijn, en de standaard moet aan de dichte kant zitten. Anders kan de rat zijn staart flink bezeren als die klem komt te zitten!

wat eet een rat

Een rat lust eigenlijk alles, maar het beste kun je bij de dierenspeciaalzaak speciaal, gezond rattenvoer kopen. Natuurlijk kun je hem best eens wat lekkers toestoppen. Zo zijn ratten dol op groente (liever geen sla en kool) of fruit, maar ook een gekookt eitje vinden ze lekker. Verder lusten ze aardappels, rijst, brood of pasta, maar geef daarvan niet te veel! Het is niet goed als je ratten te dik worden. En een rat is maar klein, dus een stukje macaroni is voor hem al een flinke hap.

Ratten moeten altijd vers water kunnen drinken. Handige drinkflesjes zijn te koop bij de dierenspeciaalzaak.

Ratten moeten ook kunnen knagen. Geef ze geen knaagsteen, dat is niet gezond. Beter zijn takken van een wilg, een hazelaar of een fruitboom.

een rat verzorgen

Natuurlijk moet je het hok en de voerbakjes regelmatig schoonmaken. En pas op dat je ratten niet ziek worden van het knagen aan hun speelgoed, of zich verwonden aan scherpe randjes. Een gezonde rat is schoon, speels en onderzoekend. Als ratten zich opeens anders gaan gedragen, kan het zijn dat ze ergens last van hebben. Ratjes die opeens mager worden, niet meer glanzen, niezen, snotteren of niet meer willen eten en spelen, zijn meestal ziek. Als je denkt dat jouw rat zich niet lekker voelt, ga dan met hem naar de dierenarts.

Heel soms kunnen ratten in hun poep, plas en speeksel een ziekte bij zich dragen die mensen ook ziek kan maken. Het is daarom belangrijk om goed je handen met zeep te wassen als je het hok hebt verschoond of met je ratten hebt geknuffeld.

Is de rat een huisdier voor jou?

Ja, maar het is wel heel belangrijk dat je van alles over hem weet. Natuurlijk heb je altijd de hulp van je ouders nodig om goed voor een rat te kunnen zorgen. Heel jonge kinderen moet je niet met ratten alleen laten. Ze kunnen er te ruw mee omgaan en de dieren pijn doen.

Wat wel en wat niet!

NIET… de rat aan zijn staart optillen, dat is heel pijnlijk!

WEL … voorzichtig oppakken door je hand voorzichtig onder zijn buikje te schuiven. Vaak ook kruipen ze vanzelf op je hand.

NIET… je rat zomaar los in huis laten lopen zonder dat je erbij bent. Veel ratten vinden het leuk om aan elektriciteitskabels te knagen, en dat is levensgevaarlijk!

WEL … zorgen voor leuk speelgoed voor de ratten, zodat ze zich niet vervelen.

Leuke weetjes over ratten

Jonge ratjes noem je ook wel ‘rittens’, een combinatie van ‘rat’ en ‘kitten’.

Je kunt ratten leren zindelijk te worden en ze vinden het leuk om bij je te zitten. Wees altijd voorzichtig zodat hij niet valt!

Een wilde rat kan urenlang zwemmen en heel goed springen: 75 cm hoog en 120 cm ver!