Documentatiecentrum

Krokodillen

Krokodillen zien er vaak wat sloom uit. Maar het zijn razend snelle roofdieren. Als er een prooi in de buurt is, schiet hij er op af. Een krokodil is een reptiel, een kruipdier met botten. Hij is de grootste reptielsoort, en kan wel zeven meter lang worden. Krokodillen worden tussen de twintig en zestig jaar, maar kunnen ook tachtig worden. Ze blijven hun hele leven lang groeien. Een krokodil is heel sterk. Zijn staart is lang en gespierd. En heb je wel eens in zijn bek gekeken? Daar zitten 65 tot 85 vlijm scherpe tanden in. En als die versleten zijn, groeien er weer nieuwe. Een krokodil kan in zijn leven wel een paar duizend tanden verslijten.

Een krokodil kan een grote prooi aan flarden scheuren met zijn sterke tanden.

Warmte

In Nederland komen geen krokodillen voor in het wild. Je kunt ze alleen vinden in het terrarium van dierentuinen. Daar is het lekker warm. In heel Europa leven in het wild geen krokodillen. Veel te koud. Krokodillen houden van warmte. In de natuur leven ze daarom meestal in tropische gebieden. Ze liggen daar het liefst in de zon aan de waterkant. Een krokodil is een koud-bloedig dier. Hij neemt de temperatuur aan van de plaats waar hij is. Is het heel heet, dan laat hij zich in het water glijden. Is hij daardoor weer flink afgekoeld, dan kruipt hij weer op de kant om warm te worden.

Ze lijken diep in slaap, maar krokodillen houden alles in de gaten!

Grote krokodillen eten grote dieren. Ze kunnen met gemak een gazelle, zebra, paard of leeuw op. Een kleine krokodil eet kleine dieren, zoals een vis, vogel of klein zoogdier. Kleine prooien schrokken ze in één hap naar binnen. Kauwen kan een krokodil niet goed. In zijn maag wordt het voedsel fijn gemaakt. Maag-stenen in zijn maag malen zijn voedsel. Deze stenen of andere harde dingen slikt hij zelf in. Een volwassen, groot mannetje kan als het moet wel twee jaar zonder eten. Hij leeft dan ondertussen van voedingsstoffen die in zijn lichaam zijn opgeslagen. Krokodillen lusten ook mensen. In Australië staan langs het water daarom vaak waarschuwings-borden: 'Pas op, krokodillen. Verboden te zwemmen.'

Krokodillen lijken met hun stenige lijf en griezelige kop wel dieren uit een andere tijd. En dat klopt. Ze ontstonden 190 tot 85 miljoen jaar geleden. Veel grote soorten zijn uitgestorven. Maar in de vorige eeuw is in Afrika het skelet van een Sacosuchus gevonden. Dat was een reuzen-krokodil van twaalf meter lang. Ook in Nederland hebben ooit krokodillen geleefd. Toen was het klimaat hier warmer. Er zijn in Limburg fossielen van een zee-krokodil gevonden. Die liep hier 66 miljoen jaar geleden rond. Krokodillen zijn echte overlevers. Bijna geen een diersoort houdt het al zo lang vol op aarde.

Details en informatie

  • Titel: Krokodillen
  • Auteur(s): Diana Doornenbal
  • Nummer: JC214
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.2
123movies