Documentatiecentrum

Wielrennen


Sinds de uitvinding van de fiets worden er wedstrijden gehouden. Wielrennen is een populaire sport voor jong en oud. Overal ter wereld zijn er wedstrijden op de openbare weg, in het veld en op een speciale wielerbaan. Een paar bekende wedstrijden zijn de Tour de France en de Ronde van Vlaanderen.

Als jij mee wilt doen aan wielerwedstrijden moet je lid worden van een wielerclub. Die wedstrijden zijn meestal gratis en in de buurt. Dat kunnen wedstrijden zijn die binnen de club plaatsvinden of tegen andere clubs. De club organiseert ook jeugdtoernooien en vakantiekampen. Aan wedstrijden meedoen is erg leuk, of je nou wint of verliest. Maar als je heel hard traint, kun je misschien meedoen aan het Nederlands kampioenschap. En wie weet… aan de Tour de France?


© Ron Giling/Lineair

De jeugdleider van je club is er ook bij tijdens wedstrijden. Hij of zij gaat eerst de rugnummers ophalen en deelt ze uit aan de renners.

Vroeger

De eerste wedstrijden werden georganiseerd in 1816. Het ging niet hard, want de fietsen hadden nog geen trappers. De renners moesten zich met hun voeten op de grond afzetten om vooruit te komen.
Het duurde tot 1885 voordat er een fiets was zoals wij die nu nog steeds kennen: met trappers, twee even grote wielen en luchtbanden. 
Sinds 1896 is wielrennen een onderdeel van de Olympische Spelen.
In de 19e eeuw vonden veel mensen het leuk om naar fietswedstrijden te kijken en zij betaalden daarvoor. De renners kregen een deel van de opbrengst. Zo konden zij hun beroep maken van de fietssport.
Tegenwoordig zijn er nog steeds professionele renners, maar de meeste wielrenners zijn amateurs.


©  Bridgeman Art Library, Londen

De eerste wielerwedstrijd op de openbare weg, van Parijs naar Rouen, werd in 1869 gewonnen door James Moore. Hij deed 10 uur en 40 minuten over een afstand van 123 kilometer. De laatste deelnemer deed er een week over!


Zo hard mogelijk

Wielrennen kun je op de weg, in het veld, of op een speciale wielerbaan. Wegwielrennen is een zomersport. Er zijn verschillende manieren om te kijken wie het snelst is. Bij een tijdrit bijvoorbeeld, wint degene die het snelst het parcours aflegt. 
Bij veldrijden of cyclocross zijn trainingen en wedstrijden op een parcours dat door het bos gaat. Of over velden, sloten of zandwegen. Veldrijden is een wintersport. Marianne Vos is een Nederlandse veldrijdster die een aantal keren wereldkampioen is geweest. Een andere wielersport die je gemakkelijk ’s winters kunt beoefenen, is baanwielrennen. Daarbij rijd je rondjes op de piste in een hal. 
Voor al deze sporten heb je een speciale fiets nodig. Zo hebben veldrijders een fiets met stevige banden met profiel zodat zij grip hebben op zand en modder.
Als renner heb je ook speciale kleding, bijvoorbeeld een koersbroek. En een helm is bij alle wielerwedstrijden verplicht.
Wie meedoet aan een wedstrijd wil graag winnen. Sommige sporters gaan daarin heel ver en gebruiken daarom doping. Doping is in heel de wereld verboden. Als een renner op doping wordt betrapt, krijgt hij straf. Hij mag een tijd lang niet mee doen aan wedstrijden. Prijzen die hij heeft gewonnen, moet hij inleveren. 

Dit is een samenvatting van Informatie-boekje 382 Wielrennen.

Details en informatie

  • Titel: Wielrennen
  • Auteur(s): Leuntje Aarnoutse
  • Nummer: 382
  • Niveau: 3
  • Siso: J 597.3
123movies