Paleis Het Loo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De voorzijde van Paleis Het Loo

Paleis het Loo is een voormalig paleis van het Nederlandse Koninklijk Huis. Het paleis ligt bij Apeldoorn en is eigendom van de Rijksgebouwendienst. Ook behoort het paleis tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Geschiedenis

De achterzijde van Paleis Het Loo.
De tuin van Paleis Het Loo van boven.

Stadhouder Willem III

Stadhouder Willem III kocht in 1684 Kasteel Het Oude Loo met het gebied daarom heen. Doordat het gebied dichtbij de heuvels lag was er veel water te vinden. In 1689 werd de stadstimmerman van leiden Jacobus Roman hofarchitect. Hij ontwierp een vierkant gebouw in classicistische stijl. Dit werd het hoofdgebouw genoemd. Aan beide kanten van het hoofdgebouw werd een vleugel ontworpen. Via halfronde colonnades (Loopbruggen) werd alles met elkaar verbonden. Nadat Willem III koning van engeland geworden was liet hij vier paviljoens bouwen. De paviljoens bevatten de eetkamer, paleiskapel en een galerij. Het interieur werd ontworpen door Daniël Marot. Johannes Glauber en Gerard de Lairesse werkten aan de plafondschilderingen. Rond 1700 maakte Dirk Valkenburg en Jan van Gool de dieren op de plafondschilderijen.

Restauratie

Veel stadhouders en koningen verbleven 's zomers op het paleis. Voor het laatst werd het paleis bewoond door prinses Margriet. Van 1977 tot aan 1984 werd het paleis en de tuin het restaureert. Het doel was om het weer in de staat van de 17de eeuw terug te brengen. Hierbij werden een aantal uitbreidingen uit de 19de en 20ste eeuw verwijdert. Zo werden de bad- en kleedkamers verwijdert, de eetzaal, het witte pleisterwerk, de verdieping op het hoofdgebouw. De muur en plafondschilderijen werden opengelegd en konden zo restaureert worden. Ook werden de slaapkamers van Willem III en zijn vrouw Mary II weer op dezelfde plek neergezet. De overige kamers werden ingedeeld naar de inrichting van voormalige bewoners. Alles aan de oostelijke kant is gewijd aan de stadhouders en hun familie en alles aan de rechter kant aan de Koninklijke Nederlandse familie. Tussen 1980 en 1984 werd de tuin aangepakt. Hierbij werd goed gekeken naar alle oude ontwerpen.

Schade

In 2009 liep het paleis veel waterschade op. De kelders liepen onder en de vijvers stroomde over, waardoor een aantal van de vissen het niet overleefden. Ook was het beveiligingssysteem gelijk kapot. Volgens een woordvoerder liep de schade ergens in de tienduizenden euro's.

Omschrijving

De tuin van Paleis Het Loo.

Paleis

Het interieur van het paleis komt grotendeels van Daniël Marot. Een paar kleine dingen komen uit de 19de en 20ste eeuw. 1984 is het paleis een museum. In het paleis zijn tentoonstellingen te zien over het paleis zijn vorige bewoners. In de stallen van het paleis zijn koninklijke rijtuigen te zien. De stallen en koetshuizen zijn bij de ingang.

Tuin

De tuin is in de stijl gebouwd van het Hollands classicisme. Hier en daar zijn stukken tuin uit de Franse tijd, bijvoorbeeld de weggetjes met buxushaagjes. Net als het Paleispark Het Loo, Huis Het Loo, Kasteel Het Oude Loo, Koninklijke Houtvesterij Het Loo en het paleis is de tuin ook onderdeel van Kroondomein Het Loo.

Het paleispark is een park dat openbaar is voor iedereen. Het zijn eigenlijk de overgebleven stukken land van Kroondomein Het Loo. Huis Het Loo is de woning van prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven. Achter het Huis ligt Kasteel Het Oude Loo. Dit is het kasteel dat aan prinses Beatrix wordt verhuurd. Ze komt hier 's zomers ook vaak.

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paleis_Het_Loo&oldid=818622"