Hoe is Koningsdag ontstaan?

Geschiedenis
koningsdag

Voordat Willem-Alexander op 30 april 2013 koning werd heette Koningsdag Koninginnedag, omdat we heel lang een koningin hebben gehad. Koninginnedag is voortgekomen uit Prinsessedag. Prinsessedag was een nationale feestdag en werd voor het eerst gevierd op de 9de verjaardag van prinses Wilhelmina. Prinses Wilhelmina is de overgrootoma van Koning Willem-Alexander.

 

Nationale feestdag

Prinsessedag was een idee van de regering. Die vond dat het tijd werd voor een nationale feestdag om iedereen het gevoel te geven dat Nederland een geheel was. De feestdag kwam in de plaats van de plaatselijke oogstfeesten. Toen Wilhelmina’s vader overleed veranderde de naam van de dag in Koninginnedag. Vijftig jaar lang was 31 augustus een feestdag.

Juliana

Toen Juliana in 1948 koningin werd, viel Koninginnedag voortaan op haar verjaardag, namelijk 30 april. Er was een plechtige gebeurtenis op paleis Soestdijk en heel Nederland eerde Juliana door allerlei zelfgemaakte spullen te geven. Toen Beatrix koningin werd heeft ze gezegd dat ze Koninginnedag graag op 30 april wilde blijven vieren als eerbetoon aan haar moeder, maar waarschijnlijk ook omdat haar eigen verjaardag in de winter valt.

Koningsdag

Toen Willem-Alexander koning werd besloot hij deze feestdag voortaan op 27 april te vieren. Hij is namelijk jarig op 27 april. Als 27 april op een zondag valt vieren we koningsdag op 26 april. Koningsdag is een groot feest en vaak worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd.

Nog ieder jaar zijn er in Amsterdam op 30 april in Oranje geklede toeristen te vinden. In veel reisgidsen staat namelijk nog dat Koninginnedag op 30 april is.