Hoe kweek je pitloze druiven?

Eten en drinken
Druiven

Pitloze druiven, het staat vaak groot op de doosjes druiven in de supermarkt. Toch kan het gebeuren dat je af en toe nog een pitje in je druiven vindt. Hoe kweek je eigenlijk pitloze druiven? Willem Wever weet het!

Kleine pitjes

In pitloze druiven zitten kleine pitjes. Als de druif groeit gaan deze pitjes stuk. Bijt maar eens een druif door, dan zie je kleine korreltjes zitten. Dit zijn de overblijfselen van de pitjes. De Sultana druif is de enige natuurlijke pitloze druif. Alle andere pitloze druivensoorten zijn een kruising tussen de Sultana en een andere druif. 

Lees ook: Is een olijf groente of fruit?

Kruising

De druiven worden gekruist bij een veredelingsbedrijf. Dit is een bedrijf dat de eigenschappen van planten onderzoekt en verandert. Het kruisen van de twee druivensoorten gebeurt door de zaadjes van de twee soorten samen te voegen. Hierdoor ontstaat een nieuw soort druif. Als de druiven gekruist zijn, zijn ze klaar om te groeien. Dit gebeurt bij een druiventeler of bij iemand thuis.

Lees ook: Waarom heet de binnenkant van een appel een klokhuis?

Plantenkas

In Nederland worden druiven meestal in kassen geteeld. Ze kunnen ook buiten in de tuin groeien, tegen een muur die op het zuiden of oosten staat. Zo krijgen de druiven genoeg zon. De druifjes worden in een gaatje in de grond gestopt. Er wordt mest gebruikt om de plant te laten groeien. De wortels moeten diep kunnen groeien, de grond moet dus vrij diep zijn.

Ook leuk om te weten:

Waarom zijn sommige appels groen en niet rood?
Waarom wordt New York ook wel de Big Apple genoemd?