Kan ik nog buiten spelen? En andere vragen van kinderen over corona beantwoord

Scholen en restaurants zijn dicht, veel ouders werken thuis. Alles om de verspreiding van het corona-virus te vertragen. Maar kan jij nu nog buiten spelen? En hoe zit het eigenlijk met die Cito-toets? Lees hier de antwoorden op de belangrijkste (nieuwe) vragen van kinderen over de corona-crisis.

Kan ik nog buiten spelen? En andere vragen van kinderen over corona beantwoord
Als corona zich minder snel verspreidt, kunnen we ervoor zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken. Dat is het plan van het kabinet. Anderhalve meter afstand houden van elkaar is het advies. Blijf thuis als je verkouden of ziekig bent. En verder: schud geen handen en was vaak je handen. Maar hoe werkt dat?

1. Kan ik nog wel buiten spelen?

Daar zijn veel verschillende meningen over, ook van experts. Ben je verkouden of koortsig? Blijf dan in elk geval binnen. Helaas kún je het corona-virus ook hebben zonder dat je het weet. Als (veel) kinderen tijdens het spelen dichtbij elkaar komen, kan het op die manier dus verspreid worden. Dat is juist niet de bedoeling. Een potje stoeien is dus een slecht idee. Een wedstrijdje voetbal of hockey lijkt onschuldiger, maar ook daarbij kun je met anderen in contact komen. Denk vooral zelf goed na over wat wel of niet kan.

2. En gewoon met elkaar afspreken?

Ook hier is geen kant-en-klaar antwoord op te geven. Als jij en één of twee vrienden niet ziek zijn of hoesten, en je je verder aan alle adviezen houdt, zou iets als gamen nog wel moeten kunnen. Maar zo makkelijk is dat niet gedaan als je gezellig met vrienden bent. Sowieso is het niet slim om met veel kinderen in een ruimte samen te komen. Hoe meer mensen, hoe makkelijker het virus zich kan verspreiden.

3. Moeten alle kinderen thuis doorwerken?

Door het hele land werken scholen aan manieren om (online) toch les te kunnen geven. Misschien heb jij je eerste thuiswerkdag er al wel op zitten, via YouTube bijvoorbeeld. De scholen zijn nog wel open voor kinderen met ouders die echt niet gemist kunnen worden op hun werk. Bijvoorbeeld artsen, verpleegkundigen en vuilnismannen of -vrouwen.

4. Ik zit in groep 8 en moet straks de eindtoets maken. Hoe moet dat nu?

Er komt geen centrale eindtoets voor kinderen in groep 8. Dat heeft minister Slob van Onderwijs vandaag (woensdag) besloten. Juffen en meesters hebben het al druk genoeg met het organiseren van online onderwijs. Het schooladvies dat leerlingen al hebben gekregen, blijft staan.

5. Kan ik nog naar de kapper of tandarts?

Tandartsen en mondhygiënisten doen tot 6 april alleen nog maar spoedbehandelingen, is het advies. Ook voor kappers is het moeilijk om anderhalve meter afstand te houden. Loop je hoestend binnen, dan loop je grote kans om weggestuurd te worden. Sommige salons in Nederland hebben al hun personeel naar huis gestuurd, omdat ze geen risico’s willen nemen.

6. Kan ik mijn verjaardag nog vieren?

Feestjes waarbij kinderen en ouderen bij elkaar komen, kun je beter uitstellen. Vooral 70-plussers die al een zwakke gezondheid hebben, zijn extra kwetsbaar voor corona.

7. Zit een bezoekje aan opa en oma er nog in?

Omdat het virus zo besmettelijk is én omdat opa en oma er erg ziek van kunnen worden, raden veel experts dat voorlopig af. Zo weet je 100% zeker dat je het virus niet aan ze geeft. Een (video)belletje is dan veiliger. Maar iets nog originelers kan natuurlijk ook. Kijk maar naar het TikTok-filmpje van Anne-Sophie