Een zuurder wordende oceaan

Marieke van Ooijen, 25 januari 2021

Je drijft heerlijk in de zee en ineens krijg je een hap water binnen. Snel spuug je het zoute water uit, wat smerig! Wist je dat wetenschappers hebben ontdekt dat de oceaan steeds zuurder wordt? Het water is niet zo zuur dat je het kunt proeven, maar sommige dieren zoals zeevlinders, merken het wel. Hoe wordt een oceaan zuurder en welke gevolgen heeft het?

Onderdeel van:

Mensen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de toename van CO2 in de lucht. Hierdoor zijn ze dus ook verantwoordelijk voor de verzuring van de oceanen. Op welke manieren zorgen mensen voor meer CO2 in de lucht?
Marieke van Ooijen - Lisette Mekkes | Licentie: Alle rechten voorbehouden

Wat is het gevolg van een zuurdere oceaan?

Om te ontdekken wat het gevolg is van oceaanverzuring onderzoekt Lisette Mekkes van Naturalis de opbouw van huisjes van zeevlinders. “Zeevlinders zijn heel kleine slakjes met een schelpje van kalk”, legt Lisette uit. “Ze worden gegeten door vissen, vogels en walvissen. Zeevlinders zijn interessant om te onderzoeken, want hun huisjes van kalk worden als allereerste aangetast door het zuurdere water.”

Dit is 𝘓𝘪𝘮𝘢𝘤𝘪𝘯𝘢 𝘩𝘦𝘭𝘪𝘤𝘪𝘯𝘢 en op deze foto kun je goed zien waarom deze slak ‘zeevlinder’ heet. Naast een huisje van kalk hebben deze slakjes ook vleugels. Hiermee kunnen ze door het water zwemmen.
Copyright Katja Peijnenburg & Erica Goetze | Licentie: Alle rechten voorbehouden

Lisette ziet dat de huisjes van zeevlinders dunner worden in zuurder water. “Dit betekent dat de zeevlinders nu al moeite hebben met het bouwen van hun huisjes”, zegt Lisette. “Het kan een aanwijzing zijn voor de toekomst, als er nog meer CO2 in de lucht en uiteindelijk in de zee komt. We weten niet of de zeevlinders kunnen overleven zonder huisje, maar als ze uitsterven is dat niet alleen vervelend voor de zeevlinders zelf. De vissen, vogels en walvissen hebben dan ook minder te eten.” 

De schelpjes van zeevlinders zijn gemaakt van kalk. De schaal van een kippenei ook. Wil je zelf zien wat er met kalk gebeurt in een zure omgeving? Dompel een kippenei dan onder in een schaaltje met azijn. Laat het daarna drie dagen staan. Wat is er met de eierschaal gebeurd?

Naturalis Biodiversity Center - YouTube | Licentie: Alle rechten voorbehouden

Wil je nog meer weten over Lisette en het onderzoek naar zeevlinders? Bekijk dan de online spotlight van Naturalis over plankton.

Deze onderzoekers weten hier wel wat van