Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Hoe zorgen we dat er minder dieren uitsterven?

kies zelf een vraag

Hoe zorgen we dat er minder dieren uitsterven?

Dit heb je nodig

Alle kinderen uit de klas (en de juf of meester)

1

Zo zoek je dit uit:

Ben jij dol op dieren? De kans is groot, veel kinderen zijn nogal grote dierenvrienden. Dan word je vast ook boos van verhalen over neushoorns, pangolins, tijgers en andere prachtige dieren die met uitsterven bedreigd worden…. Hoe kunnen we gaan zorgen dat dat niet gebeurt?

2

Bespreek met elkaar:

  • Met veel dieren gaat het niet goed omdat hun woongebied onleefbaar wordt. Bossen worden gekapt, ijskappen smelten… Allemaal door activiteiten van mensen. Hoe overtuig je volwassenen dat ze écht beter voor de planeet en dieren moeten gaan zorgen?
  • Op sommige dieren wordt zoveel gejaagd dat er steeds minder van overblijven. Neushoorns bijvoorbeeld, omdat hun hoorns heel veel geld opleveren. Van bepaalde soorten neushoorns is er bijna geen een meer. Sommige wetenschappers willen die graag klonen. Is dat een goede manier om de dieren toch te redden?
  • Wat vind je? Is het eigenlijk erg als sommige dieren uitsterven? Of geeft dat helemaal niet?

Aha! Zo zit dat dus...

Wel eens gehoord van de wolharige mammoet? Deze gigant stampvoette ongeveer tienduizend jaar geleden over de aarde. Hij is al lang en breed uitgestorven. Maar onderzoekers denken dat het dier misschien ooit weer zou kunnen rondlopen: door kloontechnologie. Zou jij er graag eentje tegenkomen? Wat hebben jullie bedacht?