Documentatiecentrum

Italië

Land van kalksteen, bergen en vulkanen. Land van Dante, Michelangelo en Verdi. Van Sophia Loren en de Paus. Land van voetbal en mode. Van wijn, zee en dolce far niente (heerlijk niets doen). Is dit de tekst van een reclamefolder? Nee, het is Italië in een notendop, Italië kort beschreven.
Het land is lang, het is zo'n 1300 kilometer van noord naar zuid. Italië ligt in de Middellandse Zee en heeft de vorm van een laars met een hoge hak. De laars trapt tegen een steen aan. Die steen is het grote eiland Sicilië. Op dit eiland vind je de hoogste vulkaan van Europa, de Etna.
Italië is ook een land met een heel rijk en lang verleden. De hoofdstad is Rome. Rome is lang voor het begin van de christelijke jaartelling gebouwd, voor het jaar 0. Amsterdam, ook een oude stad, dateert van 1275, dus ga maar na.

Het Colosseum was een soort theater waar mensen tegen dieren vochten en waar zelfs bootgevechten werden gehouden.

Land van natuur en cultuur

Het Romeinse Rijk was het rijk van de Romeinen, van de mensen uit Rome. Van ongeveer 500 voor Christus tot 500 na Christus was het Romeinse Rijk groot en machtig. Het strekte zich uit over delen van Afrika, Azië en Europa. Zelfs een deel van het huidige Nederland was door de Romeinen bezet.
Door heel Italië kom je sporen tegen van dit rijke en machtige verleden. In de hoofdstad zijn veel kunstwerken en resten van eeuwenoude gebouwen te zien. En in honderden musea door het hele land vind je de werken van beroemde Italiaanse kunstenaars, zoals van Michelangelo, Leonardo da Vinci en Botticelli.

Het beeld van David, gemaakt door Michelangelo, is te bewonderen in Florence, een van de beroemdste steden van Italië.

Italië is rijk aan geschiedenis en kunst, maar ook aan natuur. Door heel Italië vind je bergen en heuvels. In het noorden kun je de Alpen en de adembenemend steile Dolomieten zien. Van het noorden naar het zuiden liggen de Apennijnen. Net als de Dolomieten bestaat dit gebergte uit kalksteen, een witte steensoort. Een bijzondere soort kalksteen is marmer. Hiervan wordt in het gebergte veel gewonnen. Marmer is onder andere gebruikt voor de vele sjieke gebouwen en fonteinen van Italië.

In Rome zijn nog veel interieurs in originele staat te bewonderen.

Tussen de Alpen en de Apennijnen, in het noorden van Italië, ligt de Povlakte. Op dit vlakkere land zijn veel fabrieken gebouwd. Veel mensen die in het noorden wonen, hebben werk gevonden in deze fabrieken. Het noorden is dan ook veel rijker dan het zuiden van Italië. Vooral Milaan is een grote, welvarende industriestad geworden.
In het zuiden is het leven harder. Hier proberen de boeren mais te verbouwen, olijven, graan en rijst. Maar de grond is droog, er groeit niet veel op. Ook de druivenoogst is er magerder dan in de andere streken van Italië. Wijngaarden vind je door het hele land. Italianen drinken graag wijn bij het eten. Veel wijn gaat ook naar het buitenland. Wij kennen in Nederland bijvoorbeeld de chianti (zeg: kjantie) uit Toscane. Dat is een lieflijke streek net boven het midden van de laars. Soms zit chianti in een gezellige bolle fles met een rieten mandje eromheen. Die past bij de hobby van veel Italianen: 'la dolce vita', het zoete leven. Spaghetti, olijven, wijn, praten, lachen en zingen, wat wil je nog meer?

Details en informatie

  • Titel: Italië
  • Auteur(s): Gerda Telgenhof
  • Nummer: IC083
  • Niveau: 3
  • Siso: J 991
123movies