Dit planetarium is nu werelderfgoed, welke plekken nog meer?

Feest in Franeker! Het planetarium in de Friese stad is nu officieel werelderfgoed.

Het gaat om het Eise Eisinga Planetarium. Planetariums zijn schaalmodellen van het zonnestelsel. Die in Franeker is de oudste nog werkende ter wereld.

Het planetarium komt nu op een speciale lijst: de Unesco Werelderfgoedlijst. Plekken die hierop staan, moeten goed beschermd worden.

Op de lijst staan nog 12 andere plekken in Nederland:

1. Neder-Germaanse Limes

Dit was een grens van het Romeinse rijk. Deze loopt van west- naar oost-Nederland en gaat zelfs door tot in Duitsland. Langs de grens zijn veel Romeinse opgravingen gedaan, zoals resten van forten en wachttorens.

2. De Hollandse Waterlinies

Een verzameling van sluizen en forten. Deze werden vroeger gebruikt om delen van Nederland te beschermen tegen de vijand. Legers van andere landen dus.

3. Koloniën van Weldadigheid

Dit zijn 200 jaar oude dorpjes in Drenthe. Arme mensen moesten hier wonen en beloven hard te werken.

4. Van Nellefabriek

Ook een oude koffie-, thee- en tabaksfabriek in Rotterdam staat op de lijst. Het gebouw is zo'n 100 jaar geleden gebouwd in een stijl die heel erg bij die tijd past.

5. Grachtengordel van Amsterdam

In de 17de eeuw was Amsterdam één van de belangrijkste en rijkste steden van de wereld. In die tijd werd ook de zogenoemde grachtengordel gebouwd. Dat zijn de beroemde huizen en grachten in het centrum van de stad.

6. Waddenzee

De Waddenzee is het natuurgebied tussen de Waddeneilanden en het het vaste land van Nederland, Duitsland en Denemarken. Als het eb is, valt de zee er bijna helemaal droog. Mede daardoor leven er veel bijzondere dieren in het gebied.

7. Rietveld Schröderhuis

Dit is geen normaal huis in Utrecht. Het gebouw is ontworpen door Gerrit Rietveld. In de vorige eeuw was hij een van de beroemdste architecten en meubelontwerpers ter wereld.

8. Droogmakerij De Beemster

Ruim 400 jaar geleden was hier nog water. Maar met de hulp van tientallen windmolens werd een groot deel van het water weggepompt. Zo kon de grond bijvoorbeeld door boeren gebruikt worden. Dit gebeurde later op veel meer plekken in Nederland.

9. Het Woudagemaal

Met een gemaal kan je water van een lage plek, naar een hogere plek verplaatsen. Dat kan het Woudagemaal in het Friese Lemmer ook. Het gebouw is meer dan 100 jaar oud en werkt nog steeds. Het is zelfs het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld.

10. De historische binnenstad van Willemstad

Ook op Curaçao kan je werelderfgoed vinden. Het centrum van hoofdstad Willemstad staat vol kleurrijke gebouwen die al honderden jaren oud zijn.

11. Molens van Kinderdijk-Elshout

Denk je aan iets typisch Nederlands, dan denk je misschien wel aan de molens van Kinderdijk. In totaal gaat het om negentien molens die bijna 300 jaar oud zijn.

12. Schokland en omgeving

Nu is het een weiland, maar vroeger was hier een eiland in een woeste zee. Duizenden jaren woonden er mensen, tot in de 19de eeuw. Zo'n 80 jaar geleden werd het hele gebied eromheen droog gepompt, waardoor het eiland nu geen eiland meer is.