Documentatiecentrum

Sprookjes

Toen je klein was, las je vader of moeder waarschijnlijk vaak voor. Vooral voor het slapen gaan. Misschien vertelden ze wel sprookjes. Over kabouters, goede en slechte feeën, prinsen en prinsessen, kikkers, reuzen, draken, wolven en geitjes. Al eeuwenlang groeien kinderen op met sprookjes. Nu kun je ook luisteren naar sprookjes op cd. Of kijken naar leuke sprookjesfilms. Vroeger werden sprookjes altijd verteld. Van generatie op generatie. Ouders vertelden deze verhalen aan hun kinderen. Die vertelden ze later weer aan hun kinderen en zo ging dat door.
Er waren heel vroeger zelfs speciale sprookjesvertellers. Deze reisden het land door. En vertelden hun sprookjes op kastelen, marktpleinen en bij kampvuren van reizigers. Door het doorvertellen veranderden de sprookjes. Er ontstonden verschillende versies. Iedere verteller vertelde het verhaal namelijk op zijn eigen manier. Hij verzon er dingen bij of liet juist iets weg. Niet alleen kinderen waren dol op hun verhalen. Ook volwassenen hielden ervan.

Een sprookje komt tot leven.

En ze leefden nog lang en gelukkig

Het is niet voor niets dat mensen zo van sprookjes houden. Vroeger was het echte leven vaak moeilijk. Vooral voor de arme mensen. Door het luisteren naar sprookjes kregen ze een beetje hoop. Zo werden ze weer wat vrolijker. Want in sprookjes wordt het slechte gestraft en het goede beloond. De heks van Hans en Grietje wordt in de oven gestopt. De wolf van Roodkapje verdrinkt in de put. Maar Assepoester en Sneeuwwitje trouwen met hun prins. In sprookjes kun je ineens rijk en gelukkig worden.
Sprookjes zijn geen gewone verhalen. Er gebeuren altijd wonderlijke dingen in. De hoofdpersonen zijn meestal gewone mensen. De bijpersonen zijn vaak pratende dieren, kabouters, feeën of heksen. In sprookjes zie je vaak dezelfde thema's of onderwerpen terugkomen. Rijk en arm, helden en heldinnen en echte liefde. Als je echt van iemand houdt, is geen hindernis te hoog! De held verslaat de draak en redt zo zijn prinses.

Er zijn twee typen sprookjes: volkssprookjes en cultuursprookjes. Volkssprookjes werden steeds doorverteld. Al gauw nadat mensen met elkaar konden praten, vertelden ze elkaar verhalen. Niemand weet wie ooit een volkssprookje bedacht. Bij cultuursprookjes weten we wel wie het sprookje geschreven heeft. Hans Christian Andersen (1805-1875) uit Denemarken is een bekende sprookjesschrijver. In zijn tijd was hij heel erg populair. Ook nu nog kent bijna iedereen zijn sprookjes. Zoals 'Het lelijke jonge eendje', 'De nieuwe kleren van de keizer' en 'De prinses op de erwt'.

De Duitse broers Grimm bedachten hun sprookjes niet zelf. Zij luisterden bij het volk naar verhalen en schreven die op. Zo verzamelden ze achttienhonderd volksverhalen! Want ze wilden graag dat die bewaard bleven. De eerste uitgave van De sprookjes van Grimm was helemaal niet bedoeld voor kinderen. Het boek stond vol gewelddadige verhalen. Later paste Wilhelm Grimm de sprookjes aan. Hij bedacht ook de beroemde sprookjeszinnen 'Er was eens'...' en 'En ze leefden nog lang en gelukkig'.

De gebroeders Grimm.

Ook nu nog worden er sprookjes geschreven. Onder andere door Imme Dros, Ivo de Wijs en Jaap de Vries. Ook de boeken over Harry Potter van J.K. Rowling zijn een goed voorbeeld van een modern sprookje. Harry Potter en zijn vrienden gebruiken magie, toverkunst. Ze beleven avonturen met wonderlijke wezens. En het overwinnen van het kwaad speelt een grote rol in de boeken van Harry Potter.

Imme Dros schrijft moderne sprookjes.

Details en informatie

  • Titel: Sprookjes
  • Auteur(s): Rhea Hummel
  • Nummer: IC102
  • Niveau: 3
  • Siso: J 913
123movies