Regering en Oranjes verdienden veel geld aan slavernij

De Nederlandse regering en koninklijke familie waren lange tijd en expres betrokken bij de slavernij in Nederlands-Indië, Suriname en de Caraïbische eilanden. Zij hebben daar veel geld aan verdiend, blijkt uit nieuw onderzoek. 

Op 1 juni wordt in Amsterdam met de herdenkingstocht Memre waka de jaarlijkse Keti koti-maand geopen
© ANP / Berlinda van Dam

Dat de Oranjes en onze regering een rol speelden in het slavernijverleden, werd al vermoed door veel deskundigen. Nu is er voor het eerst onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat die rol groot was, lang duurde en ook bewust was. 

Pijnlijk beeld

Ook is een schatting gemaakt van hoeveel geld de koninklijke familie verdiend heeft aan de slavernij. Van 1675 tot 1770 zouden zij omgerekend naar de tijd van nu zeker 545 miljoen euro hebben verdiend aan de Nederlandse kolonies. Minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het onderzoek een 'zeer pijnlijk beeld' schetst.  

Over de slavernij

Eeuwenlang zijn zwarte mensen door Nederlandse handelaren uit Afrikaanse landen gehaald en naar Suriname en de Nederlandse Antillen gebracht. Daar moesten ze als eigendom van plantage-eigenaren zwaar werk doen. Ook werden ze mishandeld. Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft.