Waarom bestaat er een schrikkeljaar?

De aarde
Kalender van dichtbij op de foto

Eens in de vier jaar bestaat het jaar uit 366 dagen in plaats van 365. In dat jaar komt na 28 februari namelijk niet 1 maart, maar 29 februari. Dat jaar noemen we ook wel een schrikkeljaar. Maar waarom hebben wij eigenlijk een schrikkeljaar?

Julius Caesar

Seizoenen

Er is één keer in de vier jaar een schrikkeljaar, omdat anders de seizoenen niet meer kloppen. De lente zou dan steeds vroeger beginnen. Maar hoe komt het dan dat de lente zonder schrikkeljaar naar voren zou schuiven?

Gregoriaanse kalender

Wij leven volgens de Gregoriaanse kalender. Deze kalender is eigenlijk een bijgestelde versie van de door Julius Caesar ingevoerde Juliaanse kalender die gebaseerd is op de stand van de zon en de maan. Om te begrijpen waarom de lente zonder schrikkeljaar naar voren schuift moeten we een ingewikkeld rekensommetje maken.

Rekensommetje:

Het 'Gregoriaanse jaar' duurt 365,2425 dagen. Dat is 26 seconden langer dan de kalender zou zijn als je alleen naar de stand van de zon en de maan kijkt. In 3333 jaar tijd zou dat in totaal 86.400 seconden teveel zijn en dat is precies één dag. Daarom is het schrikkeljaar ingevoerd. Elk jaartal dat deelbaar is door 4, duidt een schrikkeljaar van 366 dagen aan. Toch klopt dit sommetje ook niet helemaal. Per 400 jaar zouden er drie dagen teveel zijn. Hier hebben ze ook iets slims op bedacht. Alleen de eeuwjaren die je kunt delen door 400 (zoals het jaar 2000) zijn schrikkeljaren en de andere eeuwjaren niet.

Verjaardag

Mensen die op 29 februari zijn geboren vieren hun verjaardag wel ieder jaar, maar dan meestal op 1 maart.

Leuk weetje: In Amerika is er een speciale club waarvan je alleen lid kunt worden als je op 29 februari jarig bent: de Honor Society of Leap Year Day Babies (Eregenootschap van Schrikkeldag Baby’s).